söndag 19 mars 2023

Kvalfyllda tider i handbollen

Få se nu. Om Amo förlorar sista matchen mot Rimbo med fem bollar samtidigt som HF Karlskrona slår Tyresö med tio...ja, då vinner HFK och inte Amo handbollsallsvenskan. Sannolikhet på det? Obefintlig. Serien är i praktiken avgjord, slutomgången blir betydelselös formalia. Däruppe i tabellen såväl som därnere. Båda Karlskronalagen har kval att se fram emot. HFK ett positivt, IFK ett negativt. Ungefär som väntat; HFK inledde säsongen som en oslagbar maskin men snart blev det tydligt att stabiliteten inte riktigt fanns där, åtminstone inte i förhållande till Amo. Och IFK; nedflyttningstippat av de flesta - tills det stod klart att Rimbo och AIK var säkra räddningsplankor. 

*. *. *

Vem HFK får möta i ligakvalet är i skrivande stund oklart. Det kan bli Malmö. Oavsett motstånd lär det bli svårt: lagen från allsvenskan brukar komma till korta i de här sammanhangen. Senaste undantaget (tror jag) var Hallby för fyra år sen - och då var det just HF Karlskrona som kom i kläm. Här och nu ger jag trots allt HFK större chans att klara sitt kval än IFK att klara sitt undan degradering. Detta baserat på aktuell ”form”. Citattecken för att IFK:s framstår som ett obegripligt skämt. Över 40 insläppta mål två matcher på rad, dubbla brakförluster i ett läge där kvalstrecket faktiskt fanns inom räckhåll. Tillika mot lag som inte hade nåt särskilt att spela för. Illavarslande, IFK. Och som sagt - obegripligt. Innan dessa haverier gjorde man ju vad ingen annan i serien lyckats med: besegrade Amo.

*  *  *

Grattis Amo skrev jag bestämt redan för några veckor sen. Jag gör det gärna igen nu när saken är 99,99 procent biff. Klubben är alltså hemmahörande i Alstermo söderut i Småland. Bruksort, färre än 900 fasta invånare. Mycket skog, lite neon. Att man lyckats skapa ett ligalag i handboll just där är minst lika obegripligt som IFK Karlskronas aktuella formkurva. 

*. *. *

Ankaret i Bjärred kan jag bara beklaga. Förlust 31-34 mot Ystad IF:s ungdomslag - trots halvtidsledning 20-13. Fullskalig kollaps, allsvenskan en kraschad dröm. Anderstorp tog direktplatsen. Ankaret får förvisso en kvalchans, men givet läget man hade måste det kännas som en klen tröst mer än en realistisk möjlighet. ”Skum” division 1-serie förresten. Varken Ankaret eller Anderstorp var bäst. Sävehofs farmarlag stod i särklass, dock utom tävlan. Två divisioner måste skilja till A-laget. Facit säger förstås allt. Dels om Sävehofs enastående bredd, dels om klassen på de ”rena” division 1-lagen. 

*. *. *

Slutligen noterar jag att Lugi vann över Hallby i ligan. 34-26, tunga två poäng. Med Guif och RIK kvar på programmet kan de följas av fyra till. Eller föralldel av noll. Man vet aldrig med Lugi. Men ska jag sticka ut hakan, vilket jag är glad för, blir mitt tips att Lugi stänger säsongen snyggt, kanske till och med ovanför kvalstrecket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar