måndag 27 mars 2023

Fotbollens eget lilla paradigmskifte

Fredrik Reinfeldt ny förbundsordförande i svensk fotboll. Känns konstigt att skriva, märker jag. Lite som ett taffligt försök till för tidigt aprilskämt. Det är ju knappast den typen av uppdrag man förknippar med gamla profiler från politikens tungviktsklass. Landshövding hade varit mycket lättare att skriva. Eller ambassadör. Eller föreläsare, författare, konsult, krönikör, betald besserwisser i tv...där nånstans brukar reträttposterna finnas för folk med ”f d minister” på cv:t. Men från statsminister (okej, det var ett tag sen) till högsta hönset på fotbollförbundet? Unikt, vågar jag påstå utan föregående forskning. 

*. *. *

Hur och varför Fredrik Reinfeldt blev valberedningens man vet jag inte - det fanns ju en motkandidat med ett i alla relevanta delar överlägset cv. Han fanns dessutom ”innanför dörren”: Lars-Christer Olsson. Förbundsveteran med koll på läget. Folkrörelseförankrad, fotbollskompetent, fläckfri i renommét. En gissning är att Fredrik Reinfeldt gick före för att han är - Fredrik Reinfeldt. Eventuellt i kombination med ålder; Reinfeldt är 57, Olsson 73. Mindre troligt dock. I ett fotbollslandslag där äldste spelaren snart nog blir 42 måste en uttagningsbar förbundsordförande på 73 snarast betraktas som ung och lovande.

*. *. *

Vill man vara konspiratorisk - och det vill man ju ibland - kan utnämningen av Reinfeldt ses som ett led i den nuvarande regeringens så kallade paradigmskifte. Avsossefiering liksom. Ett annat Sverige, blåbrunt mer än rödgrönt på de tyngsta posterna. Fast nej, i just det här fallet går nog regeringen fri. Jag tror inte de fyra slottspartierna infiltrerat fotbollförbundets valberedning. Något av dem hade kanske velat men det är en annan sak. I Sverige är vi fortfarande rätt bra på gränsdragning och anständighet, trots allt. Och Reinfeldt kuppades alltså inte in, han vann omröstningen i demokratisk ordning (om än styrd av valberedningen). 

*. *. *

För övrigt såg jag den nye förbundsordföranden på tv i morse. Ställd inför frågor om det nya jobbet lät det som han ville briljera lite med sitt (ifrågasatta) fotbollskunnande. Det gick sådär. Reinfeldt berättade t ex att han sett cupmatchen mellan Häcken och Djurgården (hans lag) härförleden och då blivit väldigt imponerad av Häcken, ”inte minst av Simon Gustafson som vi kan se i landslaget ikväll”. Otur, Reinfeldt. Det finns ingen Simon Gustafson i landslaget, bara en tvillingbror som heter Samuel. Zlatans famösa uttalande om Qatar fick han också frågor om - men då blev det ducka, ducka, politiskt återfall.

*. *. *

Ett annat resonemang, något kryptiskt, var det som Reinfeldt förde om Brommapojkarnas allsvenska damlag. De tvingades, framhöll han, av ekonomiska skäl genomföra premiärmatchen mot Uppsala i vita byxor - ”normalt har man inte vitt på damsidan eftersom spelarna menstruerar”. Nå. Med allt detta sagt tänker jag inte döma ut Fredrik Reinfeldt som förbundsordförande. Jag tror faktiskt han kan lyckas väl, i första hand som ansiktet utåt. Att han kommer ha folk omkring sig i organisationen som täcker upp i de delar där han eventuellt saknar erfarenhet och erforderlig kompetens. Alla är vi kids i början, även en f d statsminister som blivit boss i idrottens värld.

*. *. *

Slutligen en undran: varför heter Brommapojkarnas damlag - Brommapojkarna? Vore inte Brommaflickorna bättre? För undvikande av missförstånd och billigt poängplockande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar