onsdag 31 maj 2023

Fotbollens förlorade förstånd

MFF säljer Hugo Larsson till Eintracht Frankfurt. För lite drygt 130 miljoner. Vem ska man gratulera? Köpare? Säljare? Objektet? Tillsvidare säljaren förstås. MFF:s pengar är de enda säkra i sammanhanget. Eintracht Frankfurt spelar hasard, nån garantisedel på avkastning medföljer ju inte. Det kan bli succé, det kan bli fiasko. Hugo Larsson är en ovanligt lovande fotbollskille men därifrån till att slå igenom i tyska Bundesliga är ändå ett steg. Hur hans personliga kontrakt ser ut har inte kommunicerats, förhoppningsvis så fett att han tryggar sin framtid. Det unnar jag honom - och för den delen alla andra talanger på idrottens marknadstorg.

*. *. *

Finns det nåt att beklaga? Fotbollen i stort, kanske. De svindlande affärerna. Det förlorade förståndet. 130 mille låter helt verklighetsfrånvänt - vanligt folk med vanliga kneg kommer inte i närheten under en livstid. Okej, jämförelsen haltar. Ingen tänder bengaler för Kajsa Kassabiträde på Ica. 25000 pers strömmar inte till för att se Goran Oregano baka pizza. Inte en käft sjunger hymn för Syster Greta på Akuten. Det är nåt med just fotboll som attraherar massorna. Och aktiverar hjärnsläpp på olika sätt. Man ska komma ihåg att 130 mille egentligen är en spottstyver - de riktiga storfräsarna typ Messi och Ronaldo värderas numera till miljarder.

*. *. *

Sa jag att det var bättre förr? Nä, det gjorde jag inte. Somligt är bättre nu, utan tvekan. MFF kan bli stormrikt helt legitimt, bara en sån sak. Jag minns när Saltö BK gjorde en så kallad satsning på 1950-talet. Köpte spelare ”under bordet”, kanske inte ens för pengar. En halvrisig bil dög som lockbete, i något fall en herrekipering som var på fallrepet. Strängeligen förbjudet alltihop. Brott mot dåvarande amatörstadgar. Saltö sprack, Karlskrona skämdes. Och Lill-Mulle, största stjärnan av dem alla, flyttade till Landskrona. Möjligen för 130 riksdaler, men det är en gissning. Jaja, såna tider har också funnits i fotbollen. Det vet vi som varit med ett tag. Lycka till Hugo Larsson!

*. *. *

PS. Nås ikväll av beskedet att MFF:s lagkapten Anders Christiansen spelat färdigt för säsongen - och sannolikt för gott. Kollapsen på förra veckans träning var relaterad till hjärtat, Christiansen har efter läkarundersökning fått en typ av pacemaker inopererad. Hårt för MFF, hårt framförallt för honom själv. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar