torsdag 18 maj 2023

Stora Listerlandsdagen

Kalla mig kuf/stolle/knasbolle, vad som helst utom sansad. Så här är det: jag har precis kommit hem från Minneslunden. Var tvungen berätta för mor och bror att det är Stora Listerlandsdagen idag. Ja ja, Kristi himmelsfärdsdagen också. Som av en händelse liksom. Religösa dimensioner gånger två - om de icke fotbollsintresserade ursäktar. Mjällby AIF spelar alltså cupfinal, det var det jag inte kunde undanhålla mina nära och kära. Detta Mjällby som knappt var en liten lort på fotbollskartan under våra Blekingeår i avlägsen tid.

*. *. *

Då var det Högadal borta i Karlshamn som var i ropet. Delvis Saltö BK hemma i Karlskrona. Mjällby AIF tillhörde ”resten”. Småklubbarna, ängalagen. Väl värt att respektera, men inget att räkna med. Den som 1960 sagt om Mjällby AIF att här har vi ett framtida allsvenskt lag hade avfärdats som skämtare. I bästa fall. Mera troligt som byfåne. En klubb från Hällevik i allsvenskan? Hallå, i Hällevik bor runt 1500 pers, i själva Mjällby någon kilometer bort ännu färre. I de här trakterna stryper man sill och låser in minkar. Jordmånen för elitfotboll finns i en annan värld, aldrig i livet på Listerlandet.

*. *. *

Nej, jag ska inte bli långrandig om historiken. Sedan länge vet ”alla” - inte bara Eckerströmfamiljen - hur det verkligen gick. Högadal dansade en sommar eller två, Saltö sprack som den överpumpade ballong klubben faktiskt var. Fram i ljuset som hela Blekinges angelägenhet steg snart Lillen från Lister, på trots mot alla odds. Allsvenskt första gången redan 1979, några turer upp och ner i seriesystemet sedan dess men aldrig något fritt fall mot ursprunget. Här och nu stabilare än nånsin, som det verkar. Förlorade färre matcher än MFF i fjolårets allsvenska, bara en sån sak...

*. *. *

...och så detta: Cupfinal. Mot BK Häcken. Större än stort för Mjällby AIF, oavsett utgång. Halvannan timme till avspark nu, ser framför mig hur köerna ringlar till Strandvallen. Folkfest i fiskeläget, halleluja. Pausar skrivandet här, återkommer när matchen är över. Om jag inte krampar av hänförelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar