tisdag 16 maj 2023

Snart i tv: ammande fotbollsexperter?

Kan man bli expert på något man inte har den ringaste erfarenhet av? I min värld: nja, tveksamt. I jämställdhetens förlovade land: jo men absolut, inga problem. Därför vilar det något gulligt över fotbolls-Sverige numera - och möjligen något mulligt över mina egna tankebanor kring fenomenet. Senast igår hände det: allsvensk herrfotboll på Discovery+, två kvinnliga experter vid ”honnörsbordet”. Båda höggravida. Problemet med det? Inget alls, jag lovar. Bara extremt udda, givet sammanhanget. 

*. *. *

Var i världen djupanalyserar höggravida kvinnor manlig fotboll i tv? Jag är inte expert så det får bli en gissning: Sverige. Var i världen finns uppfattningen att damfotboll och herrfotboll är samma sak och att expertrekryteringen därför inte spelar roll? En till gissning: Sverige. Jag säger inte att det är fel...men jag citerar gärna Fredrik Reinfeldt, förre statsministern som på outgrundliga vägar gått och blivit ordförande i Svenska fotbollförbundet. I den egenskapen delade han bord med expertdamerna under en intervjustund före gårdagens match. Ställd inför några politiskt laddade frågor runt fotbollen - inte minst den internationella - upprepade Reinfeldt: ”Sverige har alltid en omvärld att förhålla sig till. Alla tycker inte som vi”.

*. *. *

Mina favoriter i djungeln av fotbollsexperter på Discovery+ är Pär Hansson och Alexander Axén. Båda vet av erfarenhet vad de pratar om. Hansson är slagfärdig som det anstår (?) en gammal målvakt, Axén har tränarperspektivet. Ingen av dem expertjobbar i samband med damfotboll. Eller vänta nu, svag reservation för Hansson. Nåt säger mig att han möjligen gjort någon enstaka match även där. Flexibilitet i mild form är okej, man får inte stelna i gammeldags dynga. Och jag är ingen hopplöst förlorad Mulle; då hade ju min absoluta favorit bland alla matchkommentatorer knappast hetat Petra Svensson. Hon är påläst, entusiastisk, lidelsefullt fotbollsintresserad. Lysande på jobbet - utan att låta som en besserwisser.

*. *. *

Nu väntar vi bara på den spännande kombon herrfotbollsexpert/ammande mamma, direkt i tv. Kom igen Sverige, visa omvärlden att jämställdhet i blågul förpackning kan vara både underbar och underlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar