måndag 22 maj 2023

Handbollsfest i fotbollstid

Sorgligt nog missade jag H65 igår. Lätt hänt; fotbollen har högsäsong, handbollen har SM-slutspel. Samtidigt. Man kan inte gapa över allt, man måste faktiskt välja. Med risk för att glömma. Eller läsa tv-tablåer slarvigt. Får skylla mig själv. Det är förvisso inte jag som bestämt att handboll ska vara en sommarsport, i medieskugga av fotboll. Men nu är det så och därför känns det snöpligt att knallen gick mig förbi. Mitt favoritlag H65 Höör slog Sävehof! 32-31 i match 1 av damhandbollens finalserie.

*. *. *

Vad det är värt återstår att se. Bäst av 5 gäller, Sävehof måste fortsatt betraktas som skyhög favorit. Att H65 tar en match är starkt bara det. Får jag kalla laget Olas töser? Tack. Ola Månsson är ju tränare sen urminnes tider (känns det som) och den mannens handbollspassion skojar man inte bort. Hans renommé som talangutvecklare är klubbens lycka och förbannelse: tjejer som vill nånting med sin handboll flyttar gärna till Mellanskåne - men gärna också därifrån när Månsson gjort dem redo för nästa karriärsteg.

*. *. *

Nånting säger mig att Ola Månsson gillar läget. Bygga nytt, börja om, återuppfinna vinnarkulturen. Hela tiden liksom. H65 blev mästare 2017, har nosat på titeln fler gånger. Ständigt varit där, bland de bästa. Ett par spelare har hängt med nästan lika länge som Månsson: Ida Gullberg, Tilda Winberg. Töser från bygden eller dess närområden, ovärderliga för H65-andan om jag får gissa fritt. Båda var f ö med om guldet -17. Kan H65 göra om’et? Tror inte det, vore för bra för att vara sant. Men oavsett instämmer jag gladeligen med supportern vars röst skär genom tv-rutan vid varje hemmamatch: Heja Höör!

*. *. *

På herrsidan pågår också en final. Sävehof även här, mot Kristianstad. Match 2 ikväll, Sävehof i det så kallade förarsätet efter seger 34-29 i första mötet. Det såg jag. Kristianstad hade hemmaplan och publikstöd, Sävehof hade Simon Möller och Elias Skipagötu. Den förstnämnde fenomenal målvakt, den senare ett handbollsgeni utöver det vanliga. Därav resultatet. Kan duon ligga kvar på samma nivå är det kört för Kristianstad. Om inte, ja då öppnar sig kanske en liten, liten chans att göra match av det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar