onsdag 24 maj 2023

Utsikten under uppsikt

Superettan i fotboll. Intressant serie, som alltid. Sexton lag med en gemensam dröm om allsvenskan. Två går direkt upp, trean får en kvalchans. Läget här och nu kan möjligen avfärdas som kuriosa - åtta av 30 omgångar är spelade - men lite skrämmande är det allt. På en av uppflyttningsplatserna ligger nämligen Utsikten. Gudsförgäten Göteborgsklubb, inte ens i skuggan av stadens stora fotbollsmagneter: Blåvitt, Häcken, Gais, Öis. Utsikten hade 104 åskådare på sin senaste hemmamatch. 104. Med all respekt: vem vill ha ett sådant lag i allsvenskan? Någon utanför de 104? Skulle vara jag då. Gillar outsiders, är kroniskt svag för prestationer ingen såg komma.

*. *. *

Jag har sett ett par av Utsiktens matcher. Stabilt lag, förstår att det är svårslaget. Längst ut på bänken upptäckte jag förresten Ivo Pekalski. Svensk mästare med MFF 2010, avbytare i Utsikten 2023. Fotbollskarriärer blir inte alltid vad de en gång såg ut att kunna bli.

*. *. *

Ständigt uträknade Östersund finns också med i superettans toppskikt. Tränare här är gamle centertanken Magnus Powell, känd bl a från HIF. Från lagets sensationella storhetstid i allsvenskan är allt och alla borta - utom två: skicklige Aly Keita vaktar fortfarande buren, Sam Mensiro finns kvar i backbesättningen. I övrigt nytt och blandat. Ex-MFF:aren Simon Kroon gör sin tredje säsong i klubben. Tyvärr skadebenägen och därför ryckigt med speltid, men bra när han är fit. En spelare som sticker ut är Amatkarijo, offensiv mittfältare till vänster. Holländare, tror jag. Rödrosa hår, går ej att missa. Snabb, målfarlig, irrationell; lite som Taha Ali i MFF. Östersund går nog inte upp - men jag skulle bli förvånad om inte Amatkarijo spelar i allsvenskan nästa år.

*. *. *

Utsikten bästa Göteborgslag i superettan. BP bästa Stockholmslag i allsvenskan. Omåttligt kul så länge det varar...

*. *. *

Två vinster av två möjliga för TFF sen tränarbytet. Dessförinnan en vinst av sex möjliga. Slump eller samband? 

*. *. *

HIF bytte också tränare, oklart för vilken gång i ordningen. In kom Stuart Baxter, vilket påminner en del om när MFF i fjol dammade av Åge Hareide. Gamla ikoner som räddare i nöd, klockor som vrids tillbaka. Och resultat som uteblir. Tiden verkar, hårt och skoningslöst. Men som sagt. 22 omgångar av superettan återstår, mycket kan hända. Till och med att HIF klarar sig kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar