lördag 27 maj 2023

Usel scouting ett fotbollsgissel

Dålig scouting, ödelagda karriärer. Det sambandet kommer för mig varje gång jag ser Djurgården spela match i fotbollsallsvenskan. Längst ut på lagets avbytarbänk sitter Carlos Gracia och Jacob Bergström. Båda värvade från Mjällby inför säsongen, sannolikt för groteska pengar eftersom groteska pengar är norm i dagens fotboll. Relevant fråga: visste Djurgården vad man köpte? Var tränarna uppkopplade på affären? I så fall: varför sitter Gracia och Bergström fastlimmade på en bänk? Köptes de inte för att spela fotboll?

*. *. *

Okej. Gracia har fått starta två - av tio - matcher, detta pga tillfällig mittbackskris. Efter den senaste har han varit råpetad, inte spelat en minut. Då ska man komma ihåg att en auktoritet i expertdjungeln som Discovery’s Alexander Axén i fjol klassade Gracia som allsvenskans bästa mittback. En inte alltför djärv gissning är att det var därför Djurgården köpte honom. Och av bara farten Bergström; ska man utarma en mindre bemedlad konkurrent kan man ju göra det ordentligt. Fattar bara inte poängen. Slänga pengar på bänkutfyllnad? Har inte Djurgården nån egen akademi? Nån scouting värd namnet?

*. *. *

Vad gäller Jacob Bergström är jag inte det minsta förvånad över facit som det ser ut just nu: ingen start, tre-fyra inhopp på sammanlagt en halvtimme (generöst räknat), alla andra matcher som kvarsittare på bänken. Vissa spelare kan liksom bara hemmavid, urblekingen Bergström är ett typexempel. Antingen använder man honom som han är - kantig, trubbig, föga klockren i tekniken. Men urstark och lojal, alltid redo att göra jobbet. Eller också lämnar man honom i fred. En klubb som inte kan ta det onda med det goda förtjänar inte en krigare som Jacob Bergström.

*. *. *

Vad trodde Djurgården? Att det skulle gå att göra om Bergström? Hallå, killen är 28. Har byggt hela sin karriär på begränsad talang men obegränsad vilja. Beskriver jag honom som offer nu? Delvis är han det - fast samtidigt får så klart både Bergström och Gracia skylla sig själva. Ingen tvingade dem att lämna Mjällby. Djurgården lockade med det där betet som sägs prassla. Givet aktuellt läge vet jag inte om det är nån vidare tröst. Fotbollsspelare vill väl gärna spela fotboll, eller? För tydlighets skull: Djurgården är inte enda hotet på marknaden, det finns fler klubbar som ödelagt spelarkarriärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar