fredag 2 juni 2023

Olika falla ögats lotter...

Den pikanta fotbollsfrågan om ”hela inne” upphör inte att göra sig påmind. För ett par veckor sedan var det i Malmö, MFF:s sena och något suspekta kvitteringsmål mot Häcken. Godkänt sedan en assisterande domares falkögon trumfat teknikens alla landvinningar. Han, bara han, såg vad otaliga tv-repriser från olika vinklar inte kunde bekräfta. Att hela bollen var inne. 100 procent. Inte 88 eller 99, ty då är det per regelboksstadgad definition icke mål. Igår hände det igen. Fast nu i Helsingborg - och med domare utan falkögon. Därav omvänt utfall från en situation kusligt lik den i Malmö.

*. *. *

Matchen var HIF-Skövde, ett slags jumbofinal i superettan. Mållöst en bit in i andra halvlek när gästerna plötsligt såg ut att ta ledningen. Bollen i luften, någon meter ovanför och innanför HIF:s mållinje. Eller? Nix, synvilla. Falskt jubel i Skövdelägret. Domarteamet dömer - rätt eller fel, men alltid. I det här fallet inte mål. Trots att doften av ett sådant var betydligt fränare än i Malmöexemplet. En misstanke - ful, jag medger - är att domarna, medvetet eller omedvetet, påverkas av publiktrycket. Vänd på steken: hade Häcken fått ett eventuellt mål godkänt i Malmö? Hade HIF snuvats på ett 1-0-mål typ det Skövde sannolikt gjorde igår? Tillåt mig tvivla.

*. *. *

Det enda som imponerade i Helsingborg var publiksiffran. Uppemot 5000...vissa allsvenska lag kommer inte i närheten. Och superettans just nu bästa lag ska vi inte tala om. Utsikten må leda serien men Göteborg är liksom upptaget, ingen bryr sig. Uppstickaren från Hisingen hade 267 åskådare på veckans hemmamatch mot Örebro - och då var en betydande andel ett bortafölje. HIF har alltså inte det problemet. Inte än. Desto fler vad gäller lagets prestationsförmåga. Sex poäng och fem gjorda mål på tio matcher stinker kris. Gårdagens match var väl tänkt som startskottet på en vändning, det sket sig fullständigt. Ett hårt kämpande Skövde hade vunnit om fotboll innehållit ett moment av rättvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar