lördag 30 mars 2024

Välkommen, seriernas Serie

Javisst ja. Allsvenskan i fotboll. Börjar idag, på självaste påskafton. Norrköping-MFF första paret ut. Ett klassikermöte. Förr en oviss historia, nu med MFF som storfavorit. I den matchen som i alla andra. Förlåt, jag raljerar bara lite med experterna. Så eniga som i år har de nog aldrig varit: MFF tar guldet, punkt. Inte en enda avvikande röst, inte minsta lilla reservation. Här kommer dock en - men så tillhör jag heller inte expertkretsen.

*. *. *

Jag tror - på fullt allvar - att Djurgården kan utmana MFF. Anar potential även i Hammarby. Ringaktar varken Häcken eller Elfsborg. Detaljtips avstår jag ifrån, så mycket kan hända under en säsong. Spelare som kommer och går i transferfönster och sjukstugor. Trupper som förändras. Europaspel som sliter. Förutsättningar som påverkas hit eller dit - och gör alla förutsägelser till en pliktskyldig lek. Kul för Axén och gänget, men förbryllande med samstämmigheten.

*. *. *

För egen del bekymrar jag mig som alltid för Mjällby. Optimismen jag kände efter cupmatchen mot Hammarby är borta, resultaten därefter har varit allt annat än bra. Det kan bli streckstrid i år, är jag rädd. Stör mig f ö på Mjällbytränaren Anders Torstenssons vankelmod kring Imam Jagne. Killen åker in och ut från startelvan, var bänkad i genrepet. Lagets mest begåvade spelare, är vi några som tycker. Anders Torstensson verkar se något annat, oklart vad.

*. *. *

Tillbaka i allsvenskan: Dino Islamovic! MFF:are i ungdomen, senare på fotbollsäventyr lite varstans. Trelleborg, Östersund, Rosenborg i Norge. Med mera. Duktig anfallare, en av mina favoriter. Och nu, 30 fyllda, värvad till Kalmar. Hoppas han har mer att ge. Islamovic förresten. Tjusigt namn. Men får man heta så i allsvenskan? Ja, tack och lov får man. Jag tolkar det som ett befriande bevis på att SD:s inflytande ännu inte infekterat fotbollen.

*. *. *

Det har däremot bengalbrännare och andra konstigheter i supporterleden gjort både länge och väl. Infekterat fotbollsfesten. Delvis kriminaliserat den. Väldigt många bråkstakar och småpyromaner har idag tillträdesförbud på alla allsvenska arenor. MFF flest med drygt 40 individer. Värnamo har 1. Ja, en. Vilket väcker nyfikenhet; fotbollens fridstörare brukar ju operera i flock. Vem fan är avvikaren i Apladalen? Spännande snackis lokalt, tänker jag. 

*. *. *

Glöm nu inte att allsvenskan fyller 100 i år. Kungen lär redan ha skickat telegram. Vart vet han väl knappt själv, men kanske till Gais i Borås. Förlåt, jag menar Göteborg. Det skulle inte vara helt orimligt. Gais vann nämligen 1924 och är tillbaka nu alldeles lagom till jubileet. Spelet kan börja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar