fredag 22 mars 2024

Lite om läget i ligan

Ser man på. HF Karlskrona kan fortfarande blixtra till och vinna i handbollsligan. Det är förvisso långt mellan gångerna - och det vill till att man möter Lugi. 29-19 i Lund strax före jul, 34-23 i hemmamötet i onsdags kväll. Kross på kross. Men däremellan ingen seger alls för HFK. Som nu ändå kan förbereda sig för kval, risken för direktnedflyttning är undanröjd. Tack vare Lugi, om man så vill. Fyra poäng och +21 i målskillnad har ju viss betydelse när en tabell ska summeras.

*. *. *

Såg att Hampus Dahlgren gjorde elva mål i onsdags. Bara ett par på straff, resten kontringar eller från kanten. Killen är min favorit, HFK:s guldkorn och en av hela ligans främsta profiler. Det levande beviset på att handbollen har utrymme för annat än välväxta bjässar. Okej, Dahlgren är inget unikum, just kantspelare i blygsamt format finns ganska många i ligan. Dock ingen lika liten (169 cm), och få om ens någon som överträffar Dahlgrens näsa för mål. 106 är noteringen i skrivande stund - och detta efter att han anslutit till HFK först en handfull matcher in på säsongen. Hade Dahlgren varit med från start vete hundan vem som lett skytteligan. Skövdes Jonas Samuelsson gör det just nu, tätt följd av Lugis Axel Månsson.

*. *. *

Den senare tycker jag lite synd om. 18 år ung förväntas han bära Lugi. Dirigera spelet, lyfta omgivningen, själv stå för både mål och assists. Mycket begärt, orimliga krav. Axel Månsson har verkligen gjort det bättre än bra - samtidigt som hans roll säger något om allmäntillståndet i Lugi. Det finns ingen rutin, inga erfarna spelare av erforderlig klass, ingen som kan avlasta en talangfull junior. Förödande förstås. Och till nästa säsong lämnar Månsson - och flera med honom - Lugi. Känns som flykt från sjunkande skepp. Otroligt nog har man fortfarande Aranäs en poäng under sig i tabellen. 11 mot 10, magert så det förslår med blott två omgångar kvar. Men där restprogrammet knappast talar för ett lyckligt Lugislut.

*  *  *

Aranäs möter Guif i Eskilstuna härnäst. Därefter Malmö hemma. Lugi har Alingsås (h) och Skövde (b). ”Tacksamt” motstånd för båda, i och för sig. Lag som i princip bara har äran att spela för. Skövde (med vikande form) möjligen en topp 4-placering vilket ger en ”pappersfördel” i slutspelet. Ett mätt (?) Alingsås kan däremot vara en straffspark för Lugi - men frågan är om inte Aranäs har två. Guif har staplat brakförluster på hög de senaste veckorna, Malmö med låg motivationsfaktor känns inte heller som något hot. Men det är mina fria spekulationer, kanske kommer de på skam redan i stundande omgång. Guif har ju gamle Lundaikonen Zoran Roganovic som tränare - kan han rädda Lugi gör han det nog gärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar