måndag 11 mars 2024

Blanka blad om läsvärd bravad

Jag letar och letar - men nej: inte en rad i Sydis om gårdagens cupfinal i handboll. Ingenting, inte ens resultatet. Det säger ganska mycket. Om en bantad sportredaktions förmåga och intresse av att hålla sig uppdaterad på vad som händer utanför komfortzonen. Om handbollens allmänna ställning i nyhetsflödet. Om ett specialförbund som nog kunde vara bra mycket bättre på att marknadsföra sin egen cup.

*. *. *

Ystads IF vann, kan jag berätta. 33-32 mot Hammarby. Och SVT sände, ambitiöst och professionellt. Säger förstås nåt om handboll det också. SVT får ju numera hålla tillgodo med smulorna som blir över när betalkanalerna rensat sportbordet på go’bitar. Dit räknas inte längre handboll. Jo, när det kommer till mästerskap typ EM och VM men inte annars. Detta är nu ingen ursäkt för Sydis - och andra tidningar - att helt nollställa rapporteringen. I just Skåne finns fortfarande ett visst allmänintresse för handboll, vill jag tro. Att förbigå YIF:s cupseger med blank tystnad framstår helt enkelt som nonchalant gentemot läsarna.

*. *. *

I rättvisans namn bör påpekas att Sydis visst skriver om handboll idag. Om skötebarnet Lugi närmre bestämt. Två stora artiklar på temat ”kris”. Men där har man lite otur med tajmingen, så att säga. Lugi vann ju senast. Dubbelt upp, både herrlaget och damlaget. Läget ljusnade, hoppet tändes: det behöver kanske inte bli nedflyttning. Krisvinkeln landar liksom fel i tid, som om den vore fastställd på förhand.

*. *. *

Cupfinalen var sevärd. Inte lika spännande som siffrorna antyder; YIF ledde med tre minuten kvar, ”bjöd” Hammarby på två reduceringsmål men kunde spela av slutsekunderna utan att riskera guldet. Två starka lag, många skickliga spelare. Men där bredden såväl som spetsen fanns i Ystad. Och med spetsen avser jag då den geniale Kim Andersson. Snart 42, fortfarande fantastisk. Tror inte han gjorde mer än ett mål själv - men alla dessa framspelningar, all denna klokskap, suck. Sveriges bäste handbollsspelare genom alla tider, har jag alltid sagt om Kim Andersson. Vidhåller. Ser ingen med motsvarande register.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar