söndag 10 mars 2024

đŸŽŒ StĂ€ndigt detta NorgeđŸ„‡

Undrar vem som vinner Ă„rets allsvenska i fotboll. Molde kanske? NĂ€, skojar. Norge fĂ„r inte vara med i just det sammanhanget. Bara i Mello. Och dĂ€rmed har jag vĂ€l sagt vad jag tycker om den lilla saken. Inget vidare alltsĂ„. NĂ„gon brist pĂ„ artister finns ju knappast i Sverige, snarare kryllar det av pĂ„gar och töser som sjunger och har sig. Somliga bra, andra mindre bra. ÄndĂ„ bjuds ett omsusat tvillingpar frĂ„n Norge in till, som det heter i marknadsföringen, ”Sveriges största musiktĂ€vling”. SjĂ€lvklart vinner dom. SĂ„ som inbjudna norrmĂ€n alltid vinner Vasaloppet.

*. *. *

Man bör kort sagt passa sig för norrmÀn. Ger man dem inviten tar de hela skiten. Okej för mig i Vasaloppet; det Àr trots allt en öppen tÀvling, inget SM med krav pÄ nÄgon form av fast svensktillhörighet. Att det var likadant i Mello kom som en överraskning. Ja, som nÄgot av en personlig prövning. Jag Àr ju i grunden för öppenhet, skeptisk till slutna sÀllskap. Men hÀr vete faan. NÄgot skaver, nÄgot rimmar vÀldigt illa med marknadsföringen. Och i slutÀnden hela idén med Eurovision Song Contest: land mot land, lÄt för lÄt. Inhemska artister, sÀllan eller aldrig inhyrda.

*. *. *

Nu talar förvisso resultatet mot mina invĂ€ndningar. Folket röstar (jĂ€mte vissa diffusa jurygrupper runt om i Europa). Norge vann Sveriges största musiktĂ€vling överlĂ€gset. Utfallet lĂ„g liksom i inbjudan. Tvillingarna slog igenom redan som barn, Ă€r 22 idag, lĂ€tt passĂ© i hemlandet men med greppet kvar om Mello’s mĂ„lgrupp. Kidsen, tjejerna, tanterna (förlĂ„t en fördomsfull gubbe). SjĂ€llös och skrĂ€ddarsydd lĂ„t, oklanderligt framförande, lite norsk gullighet - och saken var klar. BĂ€st i Mello var programledarparet Carina Berg och Björn Gustavsson. I sĂ€rklass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar