fredag 29 mars 2024

Inte bara Lugi som ligger

Någon undrade, apropå föregående inlägg, om H65 Höör har en moralisk skyldighet att hjälpa just Lugi. Självklart inte. Ännu mindre har man någon moralisk skyldighet att stjälpa Lugi. Den enda skyldighet ett lag har är att göra sitt bästa i varje match. Det är möjligt att H65 gjorde det mot Kungälv, motsatsen går liksom inte att bevisa. Framförallt inte av mig - jag var inte där, följde skeendet online. Ja, absolut med stigande förvåning; så mycket koll på handbollen har jag ju att jag vet att ett H65 vid sunda vätskor vinner en hemmamatch mot Kungälv tio gånger av tio. Men nog av. Lagt Lugi ligger.

*. *. *

Allsvenskan i handboll tog också slut i veckan. Anrika RIK åkte ut - på färre gjorda mål än IFK Ystad. Jämnare kan det inte bli. Inte jävligare heller. Minns jag inte fel grinade marginalerna RIK i nyllet även i fjol när man åkte ur ligan. Det är alltså mesta mästarklubben som nu försvinner ner till division 1, tredje nivån i seriesystemet. Om RIK överhuvudtaget överlever...och inte går samma öde till mötes som Heim och Majorna, de två andra stora Göteborgsklubbarna i min barndom. Båda minnen blott idag (reservation för nystart i lingonserierna). Osvuret är nog bäst, RIK:s allmänna trend oroar.

*. *. *

Statistiskt stack allsvenskan verkligen ut den här säsongen. RIK och Lindesberg åkte ut på 19 poäng. IFK Ystad och Anderstorp tog kvalplatserna på 19 respektive 20. Tre lag på rätt sida strecken hade 21 poäng, IFK Karlskrona 22. Ingen annan handbollsserie var i närheten av något liknande. Skvallrar det om hög kvalité? Tveksamt. Kan lika gärna vara tvärtom. Men kul för publiken, den lilla som finns. Många matcher av betydelse, spänning in i det sista. Och nästa säsong ansluter Lågan från Hörby till allsvenskan. Lågan och Lugi i samma serie. Diagnos på det? Ur led är tiden låter mesigt...

*. *. *

Får jag nämna också att Varberg, tvåan i allsvenskan, inte tillåts ställa upp i ligakvalet. Klubben klarar inte licenskraven, uppger en källa med bättre insyn än jag. Varbergskrisen kastar då om den ursprungliga kvalordningen. Vinslöv - allsvensk femma - får en fribiljett in och ställs mot Hallby. För Aranäs blir det en matchserie mot Skånela, ny tvåa efter strykningen på Varberg. Alltmedan HF Karlskrona ”kommer undan” med Irsta. Farligt skrivet, men lite så känns det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar