fredag 8 mars 2024

Lika barn minglar bäst

Jag brukar titta på Politikbyrån i SVT. Intressant. Sist handlade det om statsministerparet Kristersson, Ulf och Birgitta. Bland annat om deras regelbundna mingeltillställningar i Sagerska palatset. På skattebetalarnas bekostnad, min gissning. Och med noga utvalda gäster, också min gissning. Inte enbart moderater eller liknande dock. Av programmet framgick att Mona Sahlin tillhör stammisarna i sammanhanget - och såvitt jag vet är hon fortfarande ”sosse”, om än inte aktiv. Men som man säger...var ska sleven va’ om inte i grytan?

*. *. *

Nej, jag ser ingen anledning att vara skånskt förtröden. Eliten får gärna mingla runt i inbördes beundran. Ta ett glas eller fem, smörja kråset, utbyta erfarenheter. Unna saj. Paret Kristersson sticker tydligen ut i den delen, ingen annan svensk statsminister med eller utan hustru har nånsin profilerat sig på liknande sätt. Allt enligt Politikbyrån. Som också kunde avslöja att herr och fru Kristersson köpt sig en herrgård. Storhetsvansinne? Mer en markör kanske: Vi häruppe, Ni därnere. Inget nytt under solen. Även Göran Persson (s) köpte herrgård, vill jag minnas. Låt vara efter statsministerperioden, inte mitt under.

*. *. *

Det är tydligt att Ulf Kristersson älskar att vara statsminister. Och om möjligt ännu tydligare att Birgitta älskar att vara statsministerfru. Flyga regeringsplan. Representera. Oklart vem, men förmodligen maken. Eller är Birgitta folkvald? Ingår hon också i regeringen? Utvald av Vår Herre kanske. Birgitta är ju präst på lediga stunder, bär alltid krage. Senast igår i Washington DC, USA. Statsministern var där för att slutligen signera Sveriges inträde i Nato - och Birgitta för att sola sig i glansen och ta lite bilder till familjealbumet. Såg det ut som i tv. Helt legitimt förstås: är man Rikets First Lady så är man. 

*. *. *

Vid närmare eftertanke hade tvärtom varit ganska sorgligt. Jag menar, hur skulle det sett ut om Ulf & Birgitta gick till köttgrytorna i uppenbar vantrivsel. Frotterade sig med den politiska världseliten liksom motvilligt. Minglade av tvång. Tog emot Sahlin för att hon råkat bli inkvoterad. Och om Ulf behövde regera efter ett annat partis pekpinne. Javisst ja, det sista är ju en realitet: utan SD:s välvilja och direktiv ingen Kristersson vid makten. Men det är bra att han - och hustrun - gillar läget. Bra för Sverigebilden. Bra för Politikbyrån som kan göra underhållande tv för oss vanliga dö’nickar.

*. *. *

I veckan var jag hos tandläkaren. En halvtimme i stolen, 900 spänn vid betaldisken. En glad överraskning; jag hade räknat med minst det dubbla. Å andra sidan medföljde en rekommendation om ett kompletterande besök hos tandhygienist, så där tillkommer snart nog 1800 kronor. Om jag inte snålar ur. Tandvård är dyrt idag. Många avstår, tycker sig inte ha råd. Sorgligt när tandhälsa blir en typ av klassfråga. Hur har politikerna kunnat tillåta det? Kan kanske vara ett lämpligt diskussionsämne vid nästa palatsmingel hos paret Kristersson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar