torsdag 30 november 2023

Ett fynd vid namn Grötta

HK Malmö-Önnered 29-28. Tio matcher. Sju vinster, ett kryss, två förluster. Har HK Malmö nånsin inlett handbollsligan bättre? Tvivlar. Hursomhelst är jag förvånad. Och inte så lite imponerad. Trodde att HK skulle få en tuff säsong, att slutspel nog var att hoppas för mycket. Men det var innan jag hade sett Truls Grötta. Den här norrmannen är ett rent fynd. Bra värvat, HK Malmö. Bra scoutat också, vem som nu är den ”skyldige”. Igår var Grötta tungan på vågen - igen. Sju egna mål, assists till minst lika många. Och vem avgjorde matchen? Han så klart. På själva slutsekunden med en lyra från avkastlinjen  i tom bur.

*. *. *

Snöpligt för Önnered som i jakten på kvittering tagit ut målvakten - och precis lyckats. Oavgjort hade f ö känts sjysst i ett rättviseperspektiv. HK inledde miserabelt, låg under 2-7, saknade målvaktsräddningar. Hjälptes tillbaka i matchen av domarna som i tät följd hittade tre utvisningar på Önneredsspelare. 13-14 i paus. Efter densamma fick hemmalaget ett nytt målvaktsspel; Zetterlund som inte tagit något tog plötsligt väldigt mycket. I Önneredsburen ungefär tvärtom - och vips var HK ikapp och förbi. ”Säkra” 25-21 sju minuter från slutet, men i handboll går det snabbt som bekant. Bortalaget kom igen, knaprade in mål för mål. Och hade alltså fått en poäng - om det inte vore för den säregne mannen från Norge.

*. *. *

Det bästa med Grötta är att han gör andra bättre. I honom har HK fått den speldirigent som saknats sedan Tönnesen’s aktiva dagar. Ska en norrman till, tydligen. Skillnaden ligger i att Grötta är ung, Tönnesen var åldrad veteran. Likheten i blicken för spelets möjligheter. Igår involverades t ex sexmetersspelarna i HK som sällan förr. 18 av målen kom därifrån, 13 från kanterna. Smått sensationella siffror. Allt var inte Grötta’s direkta verk, somligt blott indirekta, men utan honom hade HK knappast vunnit matchen. Inte många andra matcher heller. En annan nykomling i laget som måste nämnas är Eric Palmqvist, högersexa hämtad från Kristianstads överskottslager. Anonym fram till igår - men då: fem mål och publikens jubel!

*. *. *

Till sist en personlig reflektion med anknytning till matchen. Sydsvenskan hade ett långt förhandsreportage på en av HK Malmös spelare. Trevligt i och för sig, handbollen brukar inte uppmärksammas på det sättet. Men. En del av spaltutrymmet gick åt till att kränka en familjemedlems integritet. Att spelaren ifråga berättar om en närståendes missbruksproblematik - i negativa ordalag - måste inte betyda att tidningen reservationslöst för saken vidare till läsekretsen. Det går att avstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar