söndag 12 november 2023

Dagen är kommen...

Matchdagen. Fotbollsfesten. Guldruschen. Vem vinner allsvenskan 2023? MFF eller Elfsborg? Frågan känns nästan mer spännande än svaret. Alla spekulerar, alla ”vet bäst”. Utom jag som inte ens vet vad jag ska tro. En del talar för MFF. Hemmaplan, publikstödet, chansen som sådan: ren bonus tack vare Degerfors. Annat talar för Elfsborg. Nog så tunga faktorer: det är Boråslaget som leder serien med tre poäng. Som har guldet vid avspark. Som klarar sig på oavgjort. MFF måste vinna. Mot ett - vid sunda vätskor - förbannat bra lag. Inte alls omöjligt, men psykologiskt ganska svårt.

*. *. *

Ponera att Elfsborg tar ledningen i matchen. Det skulle tvinga MFF att göra två mål för guldet. Omvänt: gör MFF 1-0 behöver Elfsborg ”bara” kvittera för att återställa ordningen. Dubbelt så lätt...om man nu ska tala i termer av lätt när en mästartitel står på spel. Hursomhelst blir det olika stilar som möts. MFF:s metodiska tugga-tugga-fotboll, Elfsborgs blixtsnabba omställningsmodell med bara ett par tre pass till målchans. En modell som sårade MFF djupt senast lagen möttes. Sen dess har Elfsborg dock gjort några kännbara spelarförluster, kanske mist lite spetskompetens i just den delen.

*  *  *

Man för man väger det jämnt. Elfsborg har en fantastisk - ibland äventyrlig - målvakt i Valdimarsson. Mindre rutinerad än Dahlin i MFF, men väl så kapabel till avgörande ”bonusräddningar”. I Elfsborg finns också allsvenskans i mitt tycke bästa ytterbackspar i Johan Larsson och Niklas Hult. Mittförsvaret däremot kan - precis som i MFF! - vara en svaghet. På mittfältet hugget som stucket, hög grundkvalitet i båda lagen. Framåt har Elfsborg en matchvinnartyp i den skadebenägne men ack så begåvade Bernhardsson. MFF har Kiese, Vecchia, Nanasi. Plus Ali. Fler som kan göra mål - kanske.

*. *. *

Så långt sista-minuten-spekulationer. Allt återstår att se. Dock inte för Sydsvenskan. ”Grattis till silvret Elfsborg” läser jag i en krigsrubrik över hela förstasidan nu på morgonen. Stöddiga Malmö i trycksvärta, provocerande barnsligt. Mitt eget tips? Okej då, en fegis. 1-1. Garderat med 2-1 MFF för att inte svärsonen ska kalla mig pessimist. Hoppas det blir skandalfritt. Att ordningsmakten klarar supporterbuset. Begränsar skadeverkningarna av pyromani och liknande. Hejdar det kompletta vansinnet, tryggar tillvaron för den förkrossande majoritet som går på match för Matchens skull. Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar