lördag 25 november 2023

Eld upphör - kort och skör...

Eld upphör Israel-Hamas. I fyra dagar. Alltid något sa han som drömde om varaktig fred. Under vapenvilan sker en fångväxling på villkor som kan tyckas märkliga. 1 mot 3, så att säga. Eller i klartext: för varje gisslan Hamas släpper ska Israel frige tre gånger så många palestinska fångar. Som igår när utbytet inleddes. 13 israeler som suttit gisslan, 39 palestinier som dömts för brott i eller mot Israel. Proportionerna en förhandlingsfråga där Qatar såväl som Egypten haft inflytande. Säkert också USA.

*. *. *

Det kan se ut som en seger för terrorn - Hamas - så långt. Slutresultatet kommer dock senare, Israel står fast vid att kriget är över först när Hamas är utplånat. Viktigast här och nu var att få loss gisslan, de drygt 200 oskyldiga medborgare (däribland många barn) som tvingats tillbringa de senaste sju veckorna i Gazaremsans underjordiska tunnlar. En mardröm, omöjlig att sätta sig in i, sannolikt med förödande konsekvenser för de drabbade. Frigivningsprocessen blir dessutom utdragen; 13 om dan betyder 52 under nu pågående eld upphör, men oviss väntan för alla andra. Vapenvilan känns bräcklig, lyckligt slut för hela gisslan minst sagt osäkert.

*. *. *

Från båda sidor var det tydligen - i huvudsak - mammor och barn som frigavs igår. Stämmer nyhetsrapporteringen kan det vara värt att begrunda Israels rättspolitik. De som släpps från landets fängelser i ”utbyteshandeln” har suttit dömda för typ stenkastning eller brandbombsattacker. Juridiskt tämligen harmlöst - i en svensk kontext. I den hopplösa konflikten Israel-Palestina närmast ett krigsbrott. ”Mammor och barn” bör dock nyanseras. Jag vet inte vad Israel har för straffmyndighetsålder, men de ”barn” som nu friges lär i alla fall ha passerat nedre tonåren. Och då identifierar man inte sig själv som barn, om jag minns rätt.

*. *. *

Här i Sverige spiller kriget Israel-Hamas just nu över i en lögnaktig kampanj mot Ulf Kristersson. Statsministern påstås ha sagt saker han inte har sagt. Detta vid en öppen frågestund i Göteborg där propalestinska krafter var närvarande. I diffusa filmklipp som spridits internationellt via sociala medier hörs Kristersson kommentera kriget - med en översättning till arabiska som av allt att döma är medvetet falsk. I akt och mening att skada Israel. Men också Sverige. Och statsministern själv förstås. Otäckt, ovärdigt, oroande. I propagandakriget finns inget eld upphör, bara vett upphör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar