måndag 27 november 2023

Rapport Malmö

Liten Malmörapport denna kylslagna måndag. Läser att klockorna ringer för kris i stadens hockeyklubb. 0-4 i gårdagens derby mot Rögle. Fjärde raka förlusten. Märkligt. Dessförinnan var det lovord. Idolporträtt. Hyllningsartiklar. I samma tidning, av samme skribent. Det måste vara hopplöst att hålla på Malmö Redhawks - och att förhålla sig till hockeyn i stort. Ligan maler på i 52 omgångar, matcher spelas i parti och minut. Prestationer och resultat därefter: upp och ner, hit och dit. Omöjligt att hålla en jämn nivå. Dessutom onödigt. Full skärpa mot slutet av maratonserien räcker för de bättre lagen. Och Redhawks är inte ett av dem, om jag får gissa.

*. *. *

Över 12000 pers såg hockeyderbyt igår. Fantastiskt. Så många kommer HK Malmö inte i närheten av. På en hel säsong (13 hemmamatcher). Men då talar vi handboll, stans strykpojke i idrottsutbudet. Varför det är så har jag funderat över i årtionden - utan att hitta något svar. Skral mediabevakning - i Sydis en HK-artikel på typ 100 om hockeyn - kan inte vara hela förklaringen. I någon mån, vill jag tro, styrs väl folk av egen tankeförmåga. Och då är det nåt med hockeyn som kittlar. Kanske farten. Kanske kampmomentet, kurr å liknande. Kanske komforten på Malmö Arena. Förmodligen allt tillsammans. Synd om HK som gjort det förbannat bra i handbollsligan så här långt.

*. *. *

Apropå ojämna ”publiksiffror” har det varit demonstrationer i Malmö under helgen. Detta med anledning av kriget Israel-Hamas. En utanför stadens synagoga som lockade ett tjugotal personer. En annan på Möllevångstorget som drog tusentals. Uppslutningen enligt Sydsvenskan. Vad man kan utläsa av det? Först och främst Malmös befolkningsstruktur; andelen araber är betydande. Men sannolikt också rädsla; judar och judevänner vågar inte samlas till manifestation, antisemitismen är just nu en alltför lömsk fiende. En ytterligare del kan vara synen på Israels brutala vedergällningspolitik. Mindre sympativäckande, svårare att demonstrera för.

*. *. *

En gåtfull stad, detta Malmö. Komplicerad. Stundtals avskyvärd, oftare älskvärd. Alltid en del av världen, här och nu en del även av kriget. Splittring mer än sammanhållning. Lite bättre borde vi kunna, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar