söndag 23 juli 2023

Hellre fotbollsfest än supporterpest

VM har börjat. I damfotboll. Om man nu vågar säga damfotboll...det politiskt korrekta idag verkar vara rätt och slätt fotboll. Dimridåer före tydlighet, liksom. Hursomhelst vann Sverige sin premiärmatch mot Sydafrika. 2-1 med hjärtat i halsgropen. Fysiken avgjorde, knappast spelet. Svenskorna var större och tyngre, målen som vände 0-1-underläget gjordes inte för inte av den resliga duon Rolfö och Ilestedt. Fiaskot, dvs något annat än seger mot blåbärsnationen Sydafrika, var blott ett par minuter bort. Men Sverige spelade bra, i vissa delar ”otroligt bra”. Sa Saga Fredriksson, tv-expert. Och då var det väl så, experter kan ju per definition inte ha fel. Eller?

*. *. *

För mig får det gärna bli lite mer kritisk analys framöver. Lite mindre hejaklack och mycket mindre ”Henke”. Matchkommentatorn heter Henrik Strömblad, om Fredriksson kallar honom Henke må det vara hänt - men inte var femte minut i tv, tack. Det blir för familjärt, för nära. Precis som förhållandet till laget. En usel passning är en usel passning, även om den slås av en kompis. I studion stod f ö herrfotbollens gamle förbundskapten Lagerbäck och hummade. Tveksamt om det höjde underhållningsvärdet. Lika lite som den där (konst)gräsmattan man rullat ut för att en kvinnlig panelmedlem skulle få visualisera ett inlägg. Tur att studiovärden Jihde var snabb på bollen, annars hade inredningen hotats.

*. *. *

Men. Alltid detta men. Efter att ha sett dagens match i herrallsvenskan mellan AIK och MFF är jag beredd att höja damfotbollen till skyarna. Rent kriminella scener utspelades på supporterläktarna. Bangers, knallskott, bengaler. En MFF-flagga satt i brand. Fullskalig pyromani under pågående spel. AIK-fans som slog sig fria från vaktstyrkan för att inta planen. Allt inför ögonen på den normala publiken, inklusive föräldrar med barn. Matchen fick brytas. I 40 långa minuter. Tack och lov slutade eländet 0-0, ett mål åt endera hållet hade garanterat utlöst nya våldsyttringar. Dylikt skulle aldrig inträffa på damfotboll - och gud förbjude att jämställdhetsivern nånsin hamnar på sådana villovägar.

*. *. *

Spontant kan jag tycka att berörda lag, i det här fallet AIK och MFF, bör bestraffas med poängavdrag. Så länge spelarna radar upp sig för att tacka supportrarna - även avskummen - efter match, så länge är de i vid mening medskyldiga. Jo, jag inser att det är problematiskt. Mänskligt, juridiskt, sportsligt...kollektiv bestraffning ryms egentligen varken här eller där. Men alternativet är trots allt värre: galningar som bekräftas av ”sina” spelare kommer att fortsätta. Hög tid att fotbollen väljer sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar