söndag 30 juli 2023

Experter på villovägar

Är det för mycket begärt att fotbollsexperter i tv ska ha koll på läget? Veta vad de pratar om, typ. Undrar med anledning av dagens allsvenska match i Hällevik, Mjällby mot Djurgården. Hela förhandsvinkeln byggde på tesen om Mjällbys hemmastyrka. Hur svårt det är för gästande lag att komma till Strandvallen och ta poäng. Varför det är så, etcetera. Jonas Dahlqvist och Anders Andersson, matchkommentator respektive bisittare, gick verkligen all in på ämnet. Ledsen, tugg utan sanningshalt blir bisarrt.

*. *. *

Om Dahlqvist och Andersson varit pålästa hade de kanske insett att motsatt vinkel varit intressantare. Framförallt mer relevant. Mjällbys ”hemmastyrka” är historia, här och nu är laget ett av allsvenskans sämsta i det avseendet. Två vinster på nio hemmamatcher. Två kryss därtill - och fem förluster. Åtta poäng hemma, 14 borta (på åtta matcher). Kalla fakta gjorde helt enkelt mos av uppsnacket och nånstans kan jag tycka att Discovery’s matchciceroner borde veta bättre. Hur svårt kan det va’ att läsa en tabell?

*. *. *

Matchen som sådan var miserabel. Synd att den fick en vinnare; Djurgården 1-0. Tre poäng för den prestationen, snacka om bra betalt. Jag säger inte att Mjällby var bättre, snarare precis lika mediokert. Men Djurgården ska trots allt föreställa ett topplag, Mjällby ett gäng som krigar för sin existens. Allt handlar om de klassiska 30 poängen. Åtta fattas, 13 omgångar återstår. Om tv-experterna haft rätt i sitt idisslande om hemmastyrka hade jag varit lugn. Nu inte. Med dagens förlust krympte avståndet nedåt.

*. *. *

Igår var det flosklernas stora dag i allsvenskan. Bollen är rund. Allt kan hända. Och annat liknande. Häcken visade att en utvisning inte behöver avgöra matcher i negativ riktning. 3-1 mot Elfsborg trots tio man i en dryg timma. Stort av de regerande mästarna - och betänkligt för Elfsborg som plötsligt tappade all sin glans. Kanske tillfälligt, det återstår att se. Och vad säger man om Hallandsderbyt? HBK-Varberg 0-5! runda bollar trodde jag inte fanns. Mjällby möter visst Varberg härnäst. Läskigt...

*. *. *

...och så fick MFF slagläge för intim tätkontakt igen. Häckens seger över Elfsborg var precis vad som behövdes. Vinst mot Värnamo i morgon och MFF är tillbaka på banan. Om man nånsin trillat av. Det har man förstås inte. Bara vacklat lite hit och dit i formkurva och suspekta ”affärer”. Ur sånt reser sig den starke, har jag hört. Den som lever får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar