tisdag 17 januari 2023

Nu börjar VM - på riktigt

Igår kändes det lätt att hoppa över Sverige i handbolls-VM. Sitta vid tv:n och kolla på en skämtmatch mot Uruguay...nej tack, så gul och blå blir jag förhoppningsvis aldrig. Läste att resultatet blev 47-12. Inte VM-värdigt, punkt. På en annan kanal sändes Portugal mot Ungern, två av Sveriges motståndare i kommande mellanrunda. En tredje blir Island. Andra bullar, sa bagar’n. Sverige dock ensamt om fulla fyra poäng i utgångsläget, något annat hade förstås varit mer än sensationellt givet lottningen i det inledande gruppspelet.

*. *. *

Ungern hade chans till motsvarande läge, men Portugal ville annat. Vann med 27-20, exakt den marginal som krävdes för att bli gruppetta på ”inbördes möten”. Åtminstone sades det så i tv - i tidningen idag anges tabellordningen mellan de tre tvåpoängarna till Island - Portugal - Ungern, så osvuret är kanske bäst. Hursomhelst. En enda seger kan räcka för att Sverige ska nå kvartsfinal. Två för att göra det som gruppetta och därmed ”slippa” Danmark i kvarten. Tre för att undanröja alla tvivel och bibehålla den behagliga känslan av vinnarkultur. Allt är öppet, inget uteslutet.

*. *. *

Ett aber för Sverige kan möjligen vara det inledande gruppspelet. Tre segrar, ja, men i princip utan kamp och motstånd. Alltmedan Portugal, Island och Ungern kommer från tuffa inbördes möten. Om hetluft härdar återstår att se, i en VM-turnering förefaller det väl rimligt. Och då får Sverige kanske passa sig; hetluft har man hittills inte varit i närheten av. En sak är säker: kommande tre motståndare i mellanrundan har alla potential att utmana Sverige. Sen ska det göras också. Inte som Ungern igår: tappa koncepterna, sjabbla bort, gömma eller glömma sitt egentliga kunnande.

*. *. *

Att lagets försvarsgeneral förpassades till läktaren med rött kort efter 40 sekunder (!) gjorde inte saken bättre. Bra domslut förresten: nävar i ansiktet ska bestraffas ”rött”, två minuter vore löjligt. Intressant här var att offret reste sig på skakiga ben - och snart nog kom tillbaka som matchens lirare. Killen hette Francisco Costa. Född 2005. Hallå, 17 år! Högernia i detta Portugal. Totalt orädd, bevisligen stryktålig. Sex mål på kontot, ständigt redo att ta fajten. Ska bli spännande att se hur Sverige hanterar pojkvaskern - eller hur han hanterar Sverige. VM kan börja. Äntligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar