fredag 1 juli 2022

Tack för att du finns, Sonja Aldén

Jag var på Mossängen igår. Sommarkonsert med Sonja Aldén. Sång och musik för den som uppskattar - ja just det, sång och musik. Aldén jönsar sig liksom inte på scenen. Gör inga politiska utspel. Byter inte klänning stup i kvarten. Blir aldrig prålig eller pretentiös. Behövs inte. Hon har sina sånger. Sin röst. Sitt lilla turnéband; två man, gitarr och piano. Det räcker. Sonja Aldén är bäst som hon är. Balladernas drottning, publikens darling.

*. *. *

Medialt däremot är hon en ”nobody”. Inga recensioner, ingen uppmärksamhet överhuvudtaget. Utom vid Mello, om hon händelsevis ställer upp där. Sonja Aldén räknas inte riktigt in i den så kallade artisteliten, möjligen balanserar hon på gränsen. Skamligt, om du frågar mig. Men nog av, allt kokar ner i en fråga om tycke och smak. Och konkurrens förstås; svenska sångfåglar finns det gott om. Igår satte den bästa tonen direkt: Meningen Med Livet som öppningslåt. En typisk Aldénare, en av hennes mest spelade i radio. Börjar man med den är triumfen redan hemma.

*. *. *

En Aldénkonsert handlar mycket om igenkänning. Publiken - gissningsvis runt 300 pers - kan sin Sonja, väntar sig helt enkelt vissa pärlor ur hennes digra låtkatalog. Några uteblev men det mesta kom. Varvat med lite lättsammare saker utanför boxen. Typ ett potpurri på skånska slagdängor och en allsångscover på Gessle’s Sommartider. Tro’t eller ej: Sonja Aldén kan släppa loss och vara rolig, allt är inte dränkt i vemod och bitterljuv romantik. Även om hon - nu envisas jag - är som bäst i just de finstämda sångerna. Kastar Mig Ut t ex. Eller Hyllningssången till Mor, kvällens näst mest bejublade nummer.

*. *. *

Det mest bejublade kom allra sist. För Att Du Finns. Den magnifika kärleksballaden från Melodifestivalen 2007. Hennes genombrott, hennes ”one hit wonder”. Låten vann förvisso inte Mello - och det kan än idag göra mig förbannad. Men den blev en landsplåga, upphöjd till evergreen. En värdig final på en fin liten kväll i Mossängens koloniområde. Tack, Sonja Aldén. För Att Du Finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar