lördag 23 juli 2022

Damlandslaget på allas läppar

Sveriges fotbollsdamer är i EM-semifinal. Hypen håller, kan man säga. Dock hängde den löst igår kväll: 1-0 i kvarten mot Belgien, målet först på tilläggstid. Förvisso ”rättvist”. Sverige dominerade matchen i stort sett oavbrutet, hade bara förbannat svårt med avsluten. Men en eloge till Belgien. Nr 17 på världsrankingen om jag hörde rätt, inga tidigare meriter. Tapperhet räknas ju inte. Sådan fanns annars i överflöd i det belgiska laget. Glimtar av spelskicklighet också - plus en utvecklingspotential som nog Sverige och andra mer etablerade nationer bör passa sig för.

*. *. *

Kul att damfotbollen flyttat fram positionerna medialt. Aldrig förr har väl ett mästerskap uppmärksammats så som detta. Överbefolkade tv-studios, hela uppslag i tidningarna, jättebilder på förstasidorna; inget lämnas åt sans & måtta, eller åt gamla mossiga strukturer. Alla ska plötsligt tycka om och tycka till om damfotboll, ge sken av seriöst intresse. Jag talar om Sverige nu, hur det ser ut i andra länder vet jag inte. Blandat mellan hett och svalt, om jag ska gissa. Balkan t ex släpar ohjälpligt (?) efter, finns inte representerat på detta EM. Ryssland skulle varit med men uteslöts av välbekanta skäl. I delar av Europa har damfotbollen lång, lång väg till något som kan liknas vid blågul hype. Tyvärr.

*. *. *

Hittills i turneringen har Sverige gjort det förväntade. Överlevt gruppspelet, besegrat de lag man rimligen ska besegra. Inte helt övertygande men dock. Nu väntar en semifinal mot England. Värdnationen. Tufft, svårtippat. Nånting säger mig att Sverige kan växa med motståndet. Att spelare som Rolfö, Blackstenius och Hurtig (om hon får starta) har mer att ge. Asllani har redan visat klass - och mot Belgien var Amanda Nilden på vänsterbacken en positiv överraskning. Hoppas hon får fortsätta. Själv hade jag gärna sett mer av allroundbegåvade Rubensson, men man kan inte få allt. ”Tant” Seger har varit utanför laget de två senaste matcherna - seger i båda säger bestämt något om att hon inte är så oumbärlig som vissa förstå-sig-påare försökt göra gällande.

*  *  *

Ser att MFF har signat Mohamed Buya Turay. Sylvass anfallare i Djurgården - för tre år sedan. Var han står idag är osäkert. Ett par säsonger i kinesiska ligan kan knäcka den bäste, höll jag på att säga. Har han kvar sin speed? Sin näsa för mål? I så fall bör Buya Turay bli en tillgång för MFF. Annars tveksamt. Gamla meriter har sällan relevans här och nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar