måndag 11 juli 2022

Häckenseger som sa nåt...

Nej, jag tänker inte dra ner någon rullgardin för MFF och andra guldjägare i fotbollsallsvenskan. Serien har knappt kommit halvvägs, allt är fortfarande öppet. Men med det sagt konstaterar jag att sättet BK Häcken vann på igår var ganska typiskt för ett lag som till slut brukar stå där med pokal och mästarglans.

*. *. *

Det handlar om konsten att kunna gå hem med tre poäng även från matcher där man inte ”förtjänar” dem. Som igår. Mjällby var bättre än Häcken. I första halvlek markant mycket bättre. 10-0 i hörnor t ex. Överlägset bollinnehav, fler målchanser. Spelmässigt helt klart säsongsbästa av Mjällby. Ändå vinner Häcken 2-1. På ren tur? Trots allt inte. Möjligen med en gnutta flax, men framförallt på spetskvalitet. Där Mjällby behöver minst fem chanser för att göra ett mål behöver Häcken max fyra för att göra två. Bättre precision i sista passningen, distinktare avslut; det är det som skiljer, det som gör att Häcken kan vända en hotande förlust till en blytung seger. Klass, helt enkelt.

*. *. *

MFF för sin del studsade tillbaka i toppstriden - åtminstone hyfsat nära - via 3-0 mot Varberg. Inte lika övertygande som det låter. Det krävdes lite fulspel av Berget för ”proppen ur”. Ja, jag syftar på straffen i slutsekunderna av första halvlek. I mina ögon en klassiker: ett ben att trassla in sig i, få det att se ut som en fällning, ”tvinga” domaren att blåsa straff. Berget utförde allt, inklusive själva straffsparken, med ackuratess. MFF slapp gå till pausvila med 0-0 - och i andra halvlek blev det mer avspänt, stundtals smått imponerande. Mot ett förvisso torftigt Varberg. Av bara farten passade MFF på att presentera ett par  nyförvärv. Mittfältare. Som om inte den lagdelen var överbefolkad redan innan. Kan bara tolkas som att någon eller några är på väg bort.