fredag 6 maj 2022

Surt i rutan

Jag förstår att livet som allsvensk fotbollstränare kan vara en prövning. Pressen, stressen, det ständigt närvarande avskedshotet om förväntade resultat uteblir; vissa klarar det bättre än andra men ingen går nog helt omärkt ur en sådan arbetsmiljö. Med detta sagt tycker jag inte att Djurgårdentränaren Kim Bergstrand bjöd på ett acceptabelt framträdande i tv igår kväll. Snutig, spydig, snarstucken: så bemötte han den reporter som efter 2-2 Djurgården-HIF bara gjorde sitt jobb. Dvs ställde några högst relevanta frågor. Tål inte Bergstrand det bör han nog fundera över sitt yrkesval. 

*. *. *

Med tanke på hur det blev 2-2 i matchen borde han f ö varit åtminstone lättad. Djurgården - förvisso det dominerande laget - kvitterade först på övertid. Och detta efter en frispark som var ytterst tveksam. Men som Bergstrand på tränarvis svalde med hull och hår, domslutet gynnade ju ”rätt” part. Ett litet, litet erkännande till HIF, trots allt? Ånej, inte Bergstrand. Inte ens matchens ende artist, Helsingborgs tvåmålsskytt Taha Ali, kunde räkna med några lovord. ”Ger man bort bollen som vi gör idag kan vem som helst göra mål”. Sa Djurgårdens tränare. Surpelle där. Kom in i matchen, ge fotbollsglädjen en chans.

*. *. *

Intervjun med Kim Bergstrand var nu inte enda intermezzot efter den underhållande matchen. Även tv-experterna gjorde ner sig inför öppen ridå. Närmre bestämt Jens Fjellström och Emelie Öhlander. Föga oväntat: två besserwissers vid samma bord är liksom en för mycket. Här råkade de tycka helt olika om precis samma sak, jag har glömt vilken. Men Fjellström mästrade i känd stil och tyckte säkert att han ”vann”. Öhlander såg sårad ut. Förminskad, överkörd. Obehaglig tv. Och onödig. Varför tre experter kring en match? En som assisterar kommentatorn, ytterligare två i studiopanelen. Mångfald in absurdum, bäddat för sammelsurium. Jag förstår inte poängen. 

*. *. *

Jo förresten, det gör jag. Kvotering. Lika många kvinnor som män. Gärna fler. Fotbollsversionen av den svenska modellen. Överambitiöst men välment. Och kanske inte helt fel ändå: Petra Svensson överglänser definitivt Putte Kock som matchkommentator. Slutligen undrar jag hur många som minns balkonggubbarna från tv-serien Mupparna? Den som vill ha en aha-upplevelse kan kolla på Djurgårdens tränarduo. Nämnde Bergstrand och hans parhäst Lagerlöf. Likheten är slående. Eller också är det jag som inte är riktigt klok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar