fredag 20 maj 2022

Stahre före Sana i Änglarnas fria fall

Sparkade fotbollstränare är vanligt, sparkade fotbollsspelare desto ovanligare. Men nu har det hänt: IFK Göteborg river kontraktet med Tobias Sana. ”Avrättar” en trotjänare offentligt, slänger honom till råttorna. Man tänker att killen måste gjort nåt kriminellt, nåt helt oförlåtligt (minns Sarfoexemplet i MFF). Så är inte fallet. Inte om IFK Göteborg kommunicerat sanningen till media. Blott de uppgifterna kan man förhålla sig till - och där framgår att Sana konfronterat tränaren Mikael Stahre under pågående match, inget annat. Saklig grund för kicken? Kanske. Jag vet inget om kontraktsskrivningar i fotboll. Sorgligt? Jag tycker det. Ovärdigt vilken klubb som helst, men inte minst en som brukar kallas Änglarna.

*. *. *

Tobias Sana har nog aldrig varit präktigheten personifierad. Vill minnas att det var lite gurgel runt honom även i MFF, den korta tid han var där. Men är det inte fotbollens förbannade skyldighet att hantera också de udda typerna? Alla kan inte vara ”änglar”. Alla har inte höga värden av ödmjukhet i sina dna:n. Vissa är uppkäftiga. Stökiga. Temperament spretar, självkontroll varierar från individ till individ. Jag såg en kort dokumentär om just Tobias Sana på någon tv-kanal ganska nyligen. Intressant, sympatisk, tankeväckande. Sana’s bakgrund är liksom ingen göteborgsk räkmacka; förortsbarn, tuff och krokig uppväxtmiljö, fotbollstalangen som räddning. Och IFK Göteborg i hjärtat, det är ju där han haft större delen av sin karriär.

*. *. *

Intrycket nu - baserat på vad som hittills framkommit i ärendet - blir att IFK Göteborg offrar Tobias Sana till förmån för Mikael Stahre. Drastiskt. Och inte så lite svårbegripligt, utifrån sett. Är Stahre oumbärlig som tränare? Med de resultaten laget presterat under hans tid? Med den ledarstil han företräder? Aggressiv är ett milt ord i sammanhanget, jag skulle själv inte vilja möta Stahre ens i en upplyst gränd. Men framförallt: är Sana försumbar i spelartruppen? Frågan behöver inte ställas. IFK Göteborg har redan meddelat svaret. Hoppas killen får en ny chans någon annanstans, det är jag rätt säker på att han förtjänar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar