söndag 1 augusti 2021

Svårslaget DISKUSsionsämne

Daniel Ståhl OS-guld. Simon Pettersson OS-silver. Dubbla bravader, delad lycka. Diskusbjässarna bröt den svenska medaljtorkan på spelen - och det var nästan så att silvret trumfade guldet. Ståhl motsvarade ”bara” alla förväntningar, Pettersson överträffade dem. Sagt utan att på något sätt vilja förminska Ståhlmannen. Endast den bäste klarar att leva upp till ett favoritskap och Ståhl gjorde det med eftertryck. 68,90 redan i andra kastet, ingen annan kom i närheten. Värdigare guldmedaljör får man leta efter. Men sensationen var alltså hans polare och träningskompis.

*. *. *

Visst, Simon Pettersson har gjort stora framsteg under säsongen. Anslutit till världseliten, nosat på extremlängderna, besegrat Ståhl i en mindre tävling. Därifrån till OS är steget förstås långt som kanske tre maratonlopp. Allt prövas. Dagsform, eller snarare ögonblicksform. Prestationsförmåga i skarpt läge. Mental styrka. Lika för alla, absolut. Och Pettersson darrade i kvalet, räddade sig vidare i sista kastet. Knappast någon kan ha sett honom som medaljkandidat efter det, finalist var ju liksom gott nog. Kunde man tycka. Till femte kastomgången. 67,39 där slog ner som en bomb, outsidern steg ur diskusringen som Silver-Simon. Bejublad och omfamnad inte minst av den suveräne Mästaren. En ynnest att få uppleva sådana idrottsögonblick.

*. *. *

Idag har jag lärt mig att det finns en svensk seglare som heter Josefin Olsson. Det borde jag visst innan, de nu pågående spelen är nämligen hennes tredje OS-start. Dock det första där hon tar medalj. Silver, närmre bestämt. Det är detta som egentligen är bäst med olympiader. De nya namnen, de undanskymda sporterna.  Att allt och alla får en stund i ljuset, inte bara de redan bortskämda. Silver förresten. Även Sarah Sjöström, simstjärnan, tog medalj av den valören i sin sista start på Tokyo-OS. 50 meter fritt var distansen. En stor prestation i skenet av Sjöströms störda förberedelser - rehab efter en komplicerad armbågsskada har stulit mycket tid från normal träning. Fyra svenska medaljer totalt nu, inte illa. Att Jamaica tog tre bara på damernas 100 meter låtsas vi inte om...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar