lördag 14 augusti 2021

Hellre fälla än fria...

MFF-IFK Göteborg 2-3. Att mystiska domslut avgör fotbollsmatcher är ingen nyhet. MFF har säkert dragit nytta av det många gånger. Tvärtom idag. Straff till Göteborg i sista stopptidsminuten - och detta under ganska hårresande omständigheter. Matchdomaren Glenn Nyberg friade för situationen ifråga, den assisterande domaren fällde. Rätt eller fel? Vet ej, blev inte övertygad av tv-repriserna. Brutalt? Onekligen. Fast egentligen bara en påminnelse om att fotbollens juridik skiljer sig från civilsamhällets. Att fria vid utrymme för minsta tvivel alltså. Å andra sidan ska man inte kvälja dom, heter det. Så nog av. Hoppas bara att domslutstombolan blandar och ger någorlunda sjysst över tid.

*. *. *

I vad mån urladdningen i Glasgow påverkade MFF i dagens match är omöjligt att säga. Men säkert något, konstigt vore det annars. Den förväntade rotationen uteblev nästan helt, startelvan var i väsentliga delar samma. Christiansen utgick dock tidigt och Lewicki saknades helt. Nye peruanen Pena byttes in för A C, visade spännande klass innan han tvingades gå ut med någon skadekänning. I stort gjorde MFF faktiskt en bra match - framåt. Inte bakåt däremot. Efter en period av hygglig stabilitet och flera nollor kom ett återfall i virrvarr och tveksamheter. Göteborg tackade och tog emot, spelmässigt underlägset men småfarligt varje gång bollen nådde straffområdet.

*. *. *

IFK Göteborg. Goa gubbar? Goa vet jag inte men gubbar, absolut. Åtta 30-plussare i startelvan idag igen. Fem av dem över 35. Det kunde varit tio om inte Wernbloom och Jakob Johansson tvingats sluta pga naturligt slitage. Långa utlandskarriärer kräver sin tribut, men det verkar inte bekymra Göteborg. Har man ingen akademi? Talangutveckling? Framtidstro?

*. *. *

Till fotbollens vett & etikett hör att inte jubla om man råkar göra mål på en klubb man tidigare representerat. Det sket Tobias Sana högaktningsfullt i idag. Var det något Göteborgs ex-MFF:are gjorde efter sitt avgörande straffmål var det att jubla. Totalt ohämmat. Vilket han gjorde rätt i, tycker jag. Kanske inte i förhållande till etiketten - men definitivt till vettet. Vad är det för trams att man inte får visa segerglädje med den klubb man representerar här och nu? Sana hade f ö en kort sejour i MFF, mest satt han på bänken.

*. *. *

Göteborg har nu vunnit tre matcher sedan Mikael Stahre tog över som tränare. Samtliga med 3-2. Något att begrunda för alla vänner av värdelös kuriosa. Återkommer med en halvtidssummering av allsvenskan när 15e omgången är färdigspelad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar