fredag 6 augusti 2021

I grymmaste laget...

Kanada-Sverige 4-3 efter straffar, 1-1 vid full tid plus förlängning. Guld är alltid guld, silver kan ibland vara grus. OS-finalen i damfotboll blev ett typexempel. Saliga kanadensiskor, förkrossade svenskor. Chock i båda lägren, men av vitt skilda anledningar. Detta var i grymmaste laget. Inte så att Kanada stal segern, inte alls. Men marginalerna. Själva upplösningen. Sverige hade ju guldet, skulle bara slå in femte straffen för att skingra de sista tvivlen.

*. *. *

Fram steg Caroline Seger. Kaptenen, landslagslegendaren. Undrar vad som for genom hennes huvud i det ögonblicket. Guldfrossa? Ett filmiskt lyckoslut på karriären? Plötslig osäkerhet, omvandlad i gummiben? Seger drog straffen högt över, bjöd in Kanada till en andra chans. Någon minut senare var allt över. Kanada satte två straffar, Sverige missade ytterligare en. Jag led med Caroline Seger. Så fel att just hon sköt bort guldet, så rätt det hade känts om just hon fått skjuta hem det.

*. *. *

Sett över hela matchen var resultatet knappast orättvist. Sverige kom aldrig riktigt upp i nivå, Kanada var bättre än alla väntat. Och i alla inkluderas då inte bara tv-experter och andra önsketänkare runt svensk damfotboll, spelarna själva kan möjligen ha gått i samma fälla. Den om underskattning. Förskottsguld. Hybris. Sverige var berättigad förhandsfavorit, ledde också 1-0, men såg mer paralyserat än inspirerat ut av läget. Idrottspsykologi, tror jag. Favoritskap tynger, outsiderrollen lättar. På det ödesfaktorn som ger och tar utan att någon begriper någonting.

*. *. *

Nä, den här fredan var inte de blågula damernas på OS. I handboll blev det förlust i semin mot Frankrike. 27-29, knappt men klart. Och naturligtvis mer väntat än bakslaget i fotbollsfinalen. Fransyskorna är grymma och sympatiska på samma gång. Vinner nästan jämt men sällan ”onödigt” stort, går liksom inte för kross. Sverige har gjort en jättebra turnering i det stora hela. Bronsmatch återstår - och en sak är säker: laget har ett avundsvärt utgångsläge jämfört med fotbollsdamerna. Allt att vinna, inget att förlora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar