tisdag 31 augusti 2021

Mjuka tankar om hårdare tag

Länge sen man såg något svulstigt utspel från SD. Det behövs liksom inte. Andra gör jobbet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, alla utom Annie Lööf. Medierna som förr anklagades för att lägga locken på men nu tävlar i att sparka in öppna dörrar. Diverse institut som på beställning redovisar allt i exakta siffror. Brottsligheten, arbetslösheten, kostnaderna. Invandringspolitikens pris - just så som det beskrevs av SD redan när partiet kallade sig BSS och var en ful fläck i marginalen. Fascinerande att se hur långvarig propaganda kan bära frukt. Hur ”extremt” plötsligt kan bli normalt. Hur brunt kan bli blått - och människors olika värde en accepterad politisk affärsidé.

*. *. *

Ja, generositet kostar. Medmänsklighet har ett pris. Misslyckad integration ett högre. Utanförskap det högsta. Lättast är alltid att peka på problemen, svårast är alltid problemlösningen. För tillfället är ”hårda tag” högsta politiska mode. Skärpta straff, sänkt myndighetsålder för brottsansvar, kortare väg till utvisning eftersom ”alla” vet att endast invandrare är kriminella. SD ritar och berättar, övriga partier men alldeles särskilt M och KD kopierar och citerar. Och vanligt hyggligt folk nickar bifall hela vägen till valurnan. Enligt en färsk opinionsundersökning skiljer blott någon enstaka procentenhet Jimmie Åkesson från att seriöst kunna propsa på statsministerposten. Om han vill. Men glöm det. Då skulle ju han, ledaren för ett enfrågeparti, tvingas ta ansvar för något slags politisk helhet. Tro mig, Åkesson är smartare än så.

*. *. *

SD-ledaren är säkert nöjd med läget som det är. Gamla BSS-idéer har blivit upphöjd samhällsdebatt, själv håvar han in miljoner i lön och arvoden. Paradoxalt nog just på invandringen. Utan den hade ju Åkesson fått komma på nån annan födkrok, svårt att se vilken. Taxichaufför? Vårdbiträde? Krogknegare? Pizzabagare? Trappstädare? Det finns en rad hedervärda yrken - med två saker gemensamt: invandrare är överrepresenterade, lönerna en bråkdel av politikernas. Nej, Åkesson överväger nog inte ett karriärbyte i den riktningen. Varför skulle han? Den komplexa verkligheten är liksom för stor. För svår. För ointressant. Betaler sig för dåligt. Populismen mer lönsam. Jag fattar verkligen om Jimmie Åkesson flinar i bankvalven. Eller hur och var han nu förvaltar sin livsförsörjning.

*. *. *

Det som fascinerar - eller snarare äcklar - mig är att SD lyckats erövra hela ”spelplanen”. Nån som sett institutsiffror på ovannämnda exempel? Några medierapporter om det faktum att invandrare är kraftigt överrepresenterade även bland gängkrigens dödsoffer? Ingenting? Samma här. Bara ”det andra” bedöms vara av allmänintresse. Brottsstatistiken. Arbetslöshetsstatistiken. Överrepresentationen av invandrare i just de fallen. Halv verklighetsbeskrivning före hel. SD-propaganda före objektiv analys av orsak och verkan. Invandrare förresten. Hur länge är man det? Genom alla generationsled, oavsett man är född och har levt hela sitt liv i Sverige? Ja, tydligen. Att en människa skulle vara en människa är bara romantiskt flum, hopplöst ute. Tack för ordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar