söndag 29 augusti 2021

Krut över för allsvenskan, MFF?

17e omgången av fotbollsallsvenskan fullbordad - och AIK tar över serieledningen. Inte helt oväntat. AIK har formen, flytet, en svit av segermatcher. Samtidigt som Djurgården dippar och MFF bearbetar priset för sin Europasuccé. Ja, jag framhärdar. Att kvalificera sig för Champions league är en sak, nog så energikrävande. Men sen återstår liksom det ”värsta”. Nämligen att spela Champions league. Mot Chelsea, Juventus och ryska Zenit. Vilket MFF skall göra i höst - parallellt med jakten på allsvenskt guld. I min värld låter det för svårt. Skulle inte konkurrenterna - AIK, Djurgården, Elfsborg inte minst - ha fördel av att kunna lägga all energi och allt fokus på allsvenskan? I så fall begriper jag ingenting av idrottens logik.

*. *. *

Det sägs förvisso att MFF rustat för ”dubbelspelet”. Breddat truppen även med spets, skapat möjligheter att rotera. Myt eller fakta? Både och, om du frågar mig. Självklart har MFF, som alla andra lag, vissa nyckelspelare, icke utbytbara utan att det märks på slagkraften. Ändå måste det göras då och då, ingen är konstant spelbar på två fronter, monster finns bara i sagornas värld. Men nog om ursäkter för att Sveriges bästa fotbollslag sannolikt inte vinner allsvenskan 2021. Idag blev det förlust mot Hammarby, 1-2. Malmösonen Selmani avgjorde, det var ju lite pikant. MFF valde att inte rotera, startelvan var snarare så pappersstark som möjligt. Spelet ganska okej, skärpan bristfällig, slitenheten påtaglig här och där. Bajens utgångsläge var förstås värre: match så sent som i torsdags mot Basel, dock på hemmaplan.

*. *. *

Hammarby vann alltså inte för att man var fräschare än MFF. Eller spelmässigt bättre. Man vann för att man gjorde ett mål mer, helt enkelt. Trots betydligt färre chanser. Ett återkommande dilemma för MFF i årets allsvenska: läckage i backlinjen, för många insläppta mål. 21 stycken nu, Mjällby i en annan ände av tabellen har släppt in 19. Och - bäst av allt - lämnat nedflyttningsplatsen. 2-0 borta mot Degerfors igår kom som en befrielse. Länge sen jag såg Mjällby göra en så fin match. Tillfällighet eller trendbrott återstår att se, nästa gång väntar AIK. Men först ett uppehåll på cirka två veckor, landslaget ska ju VM-kvala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar