onsdag 28 augusti 2024

Vakna MFF, allsvenskan lever

Sparta Prag-MFF 2-0. Dacapo. Samma som i Malmö vad gäller målsiffrorna. Dock lite bättre spel av MFF den här gången. Och fler domslut i riktning straffpunkten. Tre stycken, nämligen. Två för Sparta, en för MFF (som A C brände). Skral effektivitet överlag: först på tredje försöket blev straff lika med mål. 1-0 Sparta tio minuter kvar, där släcktes sista strimman av konstruerat hopp om Champions League för MFF. Tvåan kom i rena glädjeyran, avspänt och elegant inför jublande publikmassor. Champions League är megastort, inget man är bortskämd med i tjeckiska fotbollskretsar. Ännu mindre i svenska.

*. *. *

På förhand lät Sparta Prag som en hygglig lott för MFF - tror jag att även MFF tyckte. Ett lag i det europeiska mellanskiktet, lite som grekiska Paok i omgången före. Tufft ja, men långtifrån omöjligt. I efterhand vet man alltid bättre: Sparta Prag var ett nummer för stort för MFF, det är bara att konstatera. 4-0 sammanlagt är talande siffror. Och så klart betänkliga, i skenet av MFF:s mål och ambitioner. Man vill ju så gärna vara där. Mäta sig, konkurrera, visa att också svensk fotboll har något att komma med. Dra in nya miljoner till den redan svullna klubbkassan. Nu väntar Europa League, de utslagnas plåster på såren. Förvisso inget dåligt. Skarpt motstånd och stora prispengar där också. Men ändå lite ”B” jämfört med C L.

*. *. *

Som sagt, klart godkänd match av MFF igår. Ändå kunde jag inte låta bli att undra: hade någon MFF:are tagit en startplats i Sparta Prag? Tvivlar. Möjligen Pena; snabb i tanken, glimtvis genial i passningsspelet. Fast samtidigt lite seg i fotarbetet. Nanasi förstås, men han var ju inte med. Såld till Strasbourg i franska ligan, gissningsvis ett lag i ungefärlig nivå med Sparta Prag. Saknad i MFF; med Nanasi försvann den offensiva spetskvalitén. Ingen kan ersätta honom, de som eventuellt skulle kunna är ute ur leken på obestämd tid. Vecchia, Haksabanovic. Sjukdom? Skador? Något annat? Svårt att veta, MFF är bra på att mörka och den granskande journalistiken verkar ha upphört. Men Makolli var tillbaka i truppen, såg jag.

*. *. *

Viktigaste MFF-matchen för säsongen kan vara den närmast stundande. Djurgården hemma på söndag. Vinst för Di Blåe stänger sannolikt guldstriden i allsvenskan. Förlust gör den vidöppen. Rysarföreställning att vänta. Även i supporterhaven, är jag rädd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar