torsdag 29 augusti 2024

Tänker på dig, Kompis 😿

Jag saknar Kompis. Ja jag kallar honom så, katten som strukit omkring här nere på gården det senaste halvåret. Vit och brun, med dragning åt rött. Uppseendeväckande vacker. Och uppseendeväckande ensam. Osynlig om dagarna, ständigt återkommande i skymningen. Absolut inte vild, men skygg. Omöjlig att locka till sig. Jag har försökt ett otal gånger. Kompis avböjer, det är liksom inte mig han söker. Vem han söker är det ingen som vet - men uppenbart någon. Som flyttat härifrån och lämnat honom åt sitt öde. Hjärtlöshet känner inga gränser, Kompis är knappast den första katt som övergivits.

*. *. *

Senaste veckan har jag inte sett till honom. En granne i trappan sidan om vår kom dock med lugnande besked häromdan: på väg ner från ett vindsbesök hade hon nästan snubblat över Kompis! Han låg på en våningsavsats, insläppt kanske ofrivilligt. Det tar ju ett tag innan automatiserade entrédörrar slår igen. Hursomhelst, berättade grannen, var han inte alls skygg, snarare lite tillgiven. Strök sig om hennes ben, jämrade och jamade, men markerade slutligen att han ville ut. Ut i hemlösheten. Ut i sökandet efter de som dumpat honom. Katter förlåter även det oförlåtliga, bara de får mat och omtanke.

*. *. *

Ett par gånger tidigare lär Kompis ha påträffats i samma trappa. Eller också - sovandes i gryningen - på någon av uteplatserna vid bottenplanet. Bara där, ingen annanstans. Ett bevis så gott som något på var han en gång var hemmahörande. Och så klart en förklaring till hans annorlunda beteende vid mötet med grannen: i det kända trygg, i det okända skygg. Men sen dess är han borta. Kanske för gott. Dumpade tamkatter lever farligt, blir lätt offer för Ödet. Sist jag såg honom var han redan märkt: fortsatt stolt och reserverad, men också mager och tilltufsad. Och snart kommer hösten, vintern. Hårt, Kompis.

*. *. *

Efterforskning av ägare? Tror inte det är lönt. Folk flyttar ut och in i det här området, vem som bodde var för ett halvår sen är närmast omöjligt att hålla reda på. Och varför forska förresten? Som om ägaren förtjänade att få Kompis tillbaka? Eller ville? Något brott i lagens mening är det heller inte att överge husdjur - och även om det var så hade en eventuell polisanmälan garanterat slutat med ”ärendet nedlagt”. Det finns värre saker än en tillspillogiven katt. Rent juridiskt alltså. Mänskligt vete faan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar