söndag 30 juni 2024

När-Var-Tur?

Var-Danmark 2-0. Ja, förlåt ett billigt skämt. Tyskland vann gårdagens åttondelsfinal i EM-fotbollen. Var råkade bara avgöra den. Inom loppet av någon minut. Såhär: Danmark gör 1-0 en bit in i andra halvlek. Situationen är rörig, som gjord för aktivitet i Var-rummet. Jag tänker direkt att det danska jublet snart nog kommer att konfronteras mot den himmelska millimeterrättvisan - och mycket riktigt: de digitala strecken visar att en dansk spelare (inte målskytten men väl en lagkamrat) haft en halv tå på fel sida offsidelinjen. Ridå ner, målet annullerat. Och detta var bara början på Danmarks olycka. Och på Var’s ursinniga kamp för fair play.

*. *. *

I anfallet efter träffas en dansk, händelsevis killen som nyss gjort mål, av bollen i eget straffområde. Bryter ett tyskt inspel, ser det ut som. Korrekt, inga märkvärdigheter. Enligt matchdomaren, som helt adekvat låter händelsen passera utan åtgärd. Men plingeling i hörsnäckan, vem där? V A R förstås. Vännerna Av Rättvisan. Hallå, bolljäveln nuddar danskens fingertoppar. Det syns ju på varenda videorepris, på varenda frusen närbild. Klar straff! Och så gör Tyskland 1-0. Värdnationen som precis låg under och hotades av förödande sorti ur turneringen. Som om det skulle ha betydelse? Nä, kanske inte. Men det var lätt att se konsekvenserna av ödesminuten: Tyskland fick luft, Danmark pyspunka.

*. *. *

Bortsett från Var’s inflytande - om det nu är möjligt: fascinerande match, jättefin fotboll. Framförallt av Tyskland. Som i den meningen inte vann orättvist, bara under diskutabla former. Danmark hade Christian Eriksen, fortfarande briljant. Schmeichel i buren, dito. Mycket hjärta, tro och energi i allt man gjorde, åtminstone fram till det bittra slutet. Men för att slå Tyskland i Tyskland krävs dessutom tur. Den var inte på danskarnas sida. Därför sorti. Frågan närmast är om Tyskland överlever även kvartsfinalen. Där väntar - om inte bollen är georgiskt rund - Spanien som såhär långt i turneringen imponerat mest av alla. Taskig lott, känns lite som moralisk final. Tips: Tyskland krånglar sig trots allt vidare. Med eller utan Var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar