söndag 2 juni 2024

⚽️ Allsvensk abstinens 😥

Panik i fotbollsverkstan: allsvenskan går till sommarvila. Stänger ner, pustar ut, laddar om. Lämnar sina beundrare i sticket. Den närmaste månaden får man nöja sig med EM och andra futtigheter. Lite skoj, mest allvar; det är något med fotbollsallsvenskan som åtminstone jag som idrottsvän uppskattar och omfamnar särdeles mycket. Kanske för att det är sista serien med en form av självaktning. Äkta vara, ingen transportsträcka mot utdragna slutspel. Varje match betyder något. Här behövs inga ”bäst av 5” eller ”bäst av 7”; lagen möts hemma och borta, sen tar vinnaren guld. Enkelt och elementärt, rakt och rättvist - och väldigt underhållande för oss som tittar på.

*. *. *

Sista omgången före uppehållet bjöd på en hel del smällkarameller. Halmstad-Gais 4-0! Sirius-Norrköping 5-1! Kalmar-Västerås 0-4! Djurgården-Hammarby 0-3! Om inte oväntade vinnare så definitivt oanade målsiffror. Särskilt Västerås: på en enda match dubblade laget sin totala målskörd. Imponerande. Samtidigt säger det något om Kalmar. Exakt vad vet jag inte - men jag skulle bli förvånad om tränaren fortfarande heter Henrik Jensen vid omstarten. Samma i Norrköping. När så många var för sig skickliga spelare presterar så uselt tillsammans, då slår det någonstans tillbaka på tränaren. I det fallet Andreas Ahlm. Hans lag har redan släppt in 32 mål, en horribel siffra i sammanhanget.

*. *. *

Själv inledde jag helgens övningar med att se BP-MFF. 2-2, inte så lite tursamt för MFF. Kvitteringen kom ju i 96e, när matchen nära nog var slut. Cornelius på nick, snyggt. Men poängräddaren i MFF hette Johan Dahlin, det kommer man inte ifrån. Målvaktsveteranen prövades hårt och avvärjde det mesta, inklusive ett par frilägen. En strålande insats, kort sagt.  Belönad, ser jag, med en skamlig 3a i Sydsvenskans betygsättning. Var inte detta en 5a kan man undra vad som krävs - en kompetent betygsättare kanske? Tränare brukar av någon anledning slippa betyg. Det ska Henrik Rydström vara glad för. Dessa ständiga kontroverser och utfall mot domarna, suck. Klockren 1a, givet en normal uppförandekod.

*. *. *

Pontus Jansson saknades i MFF. Det märktes. Inget ont om Makolli, hans ersättare. Lovande kille, modig och fin med bollen. Men naturligt nog utan Janssons ledaregenskaper. Rutinen, pondusen, förmågan att hålla ihop en backlinje. Sen är det förstås möjligt att MFF fått problem även med Jansson. BP är ett bra allsvenskt lag numera. Taktiskt smart, spelmässigt lite som Häcken och Elfsborg (i goda stunder). Ligga lågt, ställa om snabbt. För att inte säga blixtsnabbt. MFF har svårt med den typen av motstånd. Blir sårbart, lämnar ytor, tappar kontroll. Jag gillar detta BP. F ö enda laget i allsvenskan som har ”vett” att spela oavgjort. Sex kryss hittills, varannan match. Ingen annan är i närheten, tre lag har fortfarande noll i krysskolumnen.

*. *. *

Idag har jag sett Stockholmsderbyt, Djurgården mot Hammarby. Jo, självklart även Mjällby borta mot Värnamo. Stort och smått ligger i allsvenskans charm. Över 20 000 åskådare i Stockholm, knappt 2 000 i Värnamo. Skilda världar men fotboll som fotboll. Och i Värnamo hände det saker. En tamkatt spatserade in på planen utan att be om lov, satte sig till rätta i mittcirkeln och drog ner jubel. I väntan på mjuk men handfast avhysning. Gärna mer sånt, klart trevligare än traditionell planstormning. Själva matchen vann Mjällby med 2-1. Darr på ribban i slutet, annars stabilt och gediget. Som det anstår ett allsvenskt topplag. Mjällby går alltså till sommarvila som trea. Svårt att inse, lätt att leva med.

*. *. *

En bit in i juli börjar allsvenskan om. Under tiden ett öppet transferfönster som kan förändra förutsättningarna. Affärer lär det bli, spelare ut och spelare in. Framförallt i de stora resursstarka klubbarna. Och i de krisutsatta. Typ Norrköping och Kalmar. Men möjligen även AIK och Elfsborg som så här långt svajat betänkligt i resultat och prestationer. Den som längtar får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar