måndag 17 juni 2024

EM-fest för neutrala fotbollsvänner

Det bästa med fotbolls-EM är att man får den serverad i tv-rutan. Kan välja och vraka, se varenda match om man har tid och lust. Det sämsta med fotbolls-EM är att bli påmind om den svenska skröpligheten. Sveriges landslag är inte där. Platsar inte, saknar erforderlig klass. Trist. Det är ändå 24 nationer med, många av dem befolkningsmässigt mindre än ”lilla” Sverige. Vilket annars brukar vara en populär ursäkt för våra tillkortakommanden: Sverige är ett litet land. Sådär sant, säger jag.

*. *. *

Störst i Norden är vi ju. Större än alla länderna på Balkan också. Större än Schweiz, Österrike och Ungern för att nämna bara några som kvalificerat sig för EM-festen. Storleken saknar alltså betydelse även i detta sammanhang. Fotbollskunnandet avgör - och just nu är det där Sverige har grava problem. Betoning på just nu; nästa gång är vi kanske med igen, inget mörker varar för evigt. Och nog av, vår utevaro var ju känd på förhand. Gillar man fotboll i det stora hela erbjuder EM-turneringen 2024 det mesta av det bästa.

*. *. *

Igår t ex en underhållande match mellan England och Serbien. 1-0 till engelsmännen efter ett sagolikt vackert nickmål av nya stjärnskottet Bellingham. Men serberna var där och hackade på en kvittering, ett par gånger riktigt nära. Två bra lag, högklassig fotboll. Såg också Danmarks öppningsmatch i samma grupp, mot Slovenien. Delad pott, 1-1. Kanske en besvikelse för danskarna som ledde länge - men rättvist. Beundransvärd moral i Slovenien, påtaglig lycka över poängen. Lustigt att se hur olika ett oavgjort resultat kan tas emot.

*  *  *

Det inledande gruppspelet är som alltid det mest intressanta i EM. Det går att reparera en förlust, vinna/försvinna-matcherna kommer senare. Redan nu har jag dock fått en känsla: Tyskland blir mästare. Inte för femettan mot Skottland i premiären även om den så klart var imponerande. Men mer tänker jag på hemmaplansfavören. Fotbollens mästerskapshistoria dräller av exempel på värdnationer som gått långt, och ibland hela vägen till guld. ”Nya” Tyskland har den potentialen, tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar