tisdag 25 juni 2024

Sekunder mellan succé och sorti

Dags att ställa en fråga - eller rättare sagt två. Hur många matcher i fotbolls-EM har slutat 1-1? Hur många mål har gjorts på tilläggstid? Jag gitter inte grotta ner mig i statistikträsket, men min bestämda känsla är att det händer precis hela tiden. Till lycka för ena laget och olycka för det andra. Senast igår kväll. Kroatien-Italien. Kroatien, piskat att vinna för att överleva i turneringen, leder med 1-0 in i 98e minuten. Är vidare, har genomfört en taktiskt fulländad match. Sekunder från faktum slocknar ljuset. Italienskt drömskott i krysset, matchens sista fördömda spark. 1-1. Kroatisk sorti. Hjärtskärande brutalt.

*. *. *

EM-turneringen blir lite, lite fattigare utan Kroatien. Största (?) supporterhavet försvinner, ett av de bättre lagen likaså. Plus en legendarisk spelare: Luka Modric. Det var han som gav Kroatien ledningen igår, det är han som varit stjärnan och hjärnan bakom landets VM-silver och EM-brons på senare år. Fyllda 38 är Modric fortfarande en fantastisk fotbollsspelare men kanske ändå en bit från forna höjder. Då bar han laget i 90 minuter plus tillägg, nu går han ut i förtid. Trött, sliten, i behov av bänk. Detta var rimligen sista gången man såg honom i ett stort mästerskap. En förlust för Kroatien, en förlust för fotbollen. Det finns inte så många genier i den grå massan, Luka Modric var ett. Synd att uttåget blev som det blev.

*. *. *

Normalt skulle Kroatien förstås haft råd med 1-1 mot Italien. Fadäsen var krysset mot Albanien i matchen före. Till råga på allt under liknande omständigheter: ledning långt in på övertiden, chockartat poängtapp när slutsignalen var sekunder bort. Fast 2-2 den gången. Allt på EM är inte 1-1 - och allt gick verkligen inte Kroatiens väg. F ö riskerar hela Balkan att elimineras redan i gruppspelet. Serbien möter Danmark idag, måste vinna. Slovenien möter England, måste åtminstone kryssa. Lutar åt go’natt, är jag rädd.