fredag 21 juni 2024

🍓Jordgubbens dag đŸ„‚

Midsommarafton. Sill Ä snaps Ä dans runt en stÄng. Om man nu har mage att fira nÀr vÀrlden ser ut som den gör. Jag har. Att belÀgga sig sjÀlv med nöjesförbud lindrar inte andras nöd. Usch, det lÀt cyniskt. Kom bara inte pÄ nÄn bÀttre ursÀkt. Fast dansar gör jag inte lÀngre. För gammal. Stel som stÄngen, i otakt med sÄngen. SmÄ grodorna Àr för barnen, mammorna och papporna. Jag har gjort mitt i den delen. Sitter hellre vid dukat bord och sjunger nubbevisans lov. Glyttigt det ocksÄ, absolut. Men mer anpassat till verklighetens vedermödor.

*. *. *

Firandet kommer som ofta förr att Ă€ga rum pĂ„ MossĂ€ngens koloniomrĂ„de. Knytkalas typ. I begrĂ€nsat format: sju pers, alla vuxna. Vissa mer vuxna Ă€n andra i bĂ„de Ă„lder och visdom. Jag sjĂ€lv bara trea med mina futtiga 78. Spela roll? Inte mycket. Snapsintag brukar ha en utjĂ€mnande effekt, till slut vet man knappt vem som Ă€r 90 och vem som Ă€r 30. Hursomhelst tĂ€nker jag ta med en flaska jordgubbssnaps. Dagen - och sillen - till Ă€ra liksom. Och pĂ„ pin kiv. Jag vet precis vad vĂ€rden kommer att sĂ€ga: va e de’ för jĂ€vla skit du sidder och dricker? SĂ„ sa han i fjol. Och i förfjol. Och sĂ„ lĂ„ngt jag kan minnas bakĂ„t i tid.

*. *. *

VÀrden Àr en varm vÀn av det rena brÀnnvinet. Möjligen kryddat med örter. Anis, fÀnkÄl Ä dylikt. Men bÀr i brÀnnvin? Aldrig i livet. Genom Ären har han erbjudits smakprov av tranbÀr, krusbÀr, smultron och gud vet allt i nubbevÀg. Jag frestar, han fnyser. Jordgubbsvarianten lÀr inte göra nÄgon skillnad - och jag har redan trÀnat in svaret pÄ hans frÄga: jaha förlÄt dÄ, jag trodde det var midsommar. Sen skÄlar vi ihop och sjunger Smaklökens Vaggvisa i falsett. För övrigt Àr jag enig med vÀrden i sak: ingen vettig mÀnniska dricker jordgubbssnaps till sill. Inte ens jag gör det. Utom pÄ en dag som just denna. Glad midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar