tisdag 18 juni 2024

Var ser dig…đŸ€Ą

HĂ€r sitter man och myser Ă„t fin EM-fotboll och har nĂ€stan hunnit glömma det dĂ€r som kallas Var. Videodomare i bakhĂ„ll, min översĂ€ttning. Satta att millimetergranska och nagelfara situationer som ett mĂ€nskligt öga inte kan uppfatta - för att pĂ„ sĂ„ vis berika just fotbollen med den himmelska rĂ€ttvisan. Ädelt syfte, smĂ„tt religiöst. VĂ€rlden skriker verkligen efter himmelsk rĂ€ttvisa. Har alltid gjort. FörgĂ€ves. OrĂ€ttvisan lĂ„ter sig inte elimineras av teknikens landvinningar, möjligen byter den offer. Som igĂ„r pĂ„ EM. 

*. *. *

Belgien gjorde tvĂ„ mĂ„l. Slovakien ett. Men Slovakien vann, 1-0. Var avgjorde. Tog ifrĂ„n Belgien de mĂ„l som matchdomaren godkĂ€nt. Det första för en offside som ingen utanför bakhĂ„llet kunde se. Det andra för en diffus handsberöring pĂ„ bollen, Ă€nnu mer svĂ„rupptĂ€ckt. Och inte pĂ„ mĂ„lskytten, utan pĂ„ framspelaren i föregĂ„ende situation. Julafton i Var-rummet. ”RĂ€ttvisa” till varje pris liksom. Förlorare - förutom Belgien i just det hĂ€r fallet - Ă€r fotbollen i stort. Den framstĂ„r som löjlig, lite farsartad. FĂ„r ett moment av dumhet, om Ă€n i vĂ€lmening.

*. *. *

Jublande spelare, mĂ„l att fira. Farligt numera. Var ser dig. Matchavbrott hotar, teknisk analys av eventuella oförrĂ€tter. Och se pĂ„ faan; nĂ€r jubel och kramkalas Ă€r över, dĂ„ faller domen. GlĂ€djefnatt blir till fĂ„gelholk, det nyss godkĂ€nda till det plötsligt underkĂ€nda. Fotbollen var bĂ€ttre förr. DĂ„ nĂ€r domar’n dömde. Ibland diskutabelt eller rentav fel, oftast alldeles rĂ€tt. Med detta sagt absolut ingen skugga över Slovakien. Kul med en rejĂ€l skrĂ€ll, EM-turneringen mĂ„r bra av sĂ„nt. Fast helst pĂ„ planen - utan omvĂ€gar till anonyma gudar i slutna rum.

*. *. *

Slutligen, för tydlighets skull. Jag Ă€r för rĂ€ttvisa. Men mot Var. Det gĂ„r vĂ€l inte, tĂ€nker du. Gör det visst - om man inte lĂ„st sig vid tanken att fotbollen varit djupt orĂ€ttvis i ett par hundra Ă„r, eller hur lĂ€nge den nu har funnits. SjĂ€lv har jag alltid tyckt att fotbollen varit rĂ€ttvis jĂ€mfört med det mesta hĂ€r i vĂ€rlden. JordnĂ€ra rĂ€ttvis, sĂ„ att sĂ€ga. Om inte i stunden sĂ„ i lĂ€ngden. Var’s intĂ„g pĂ„ arenan innebĂ€r f ö att varje match numera krĂ€ver uppemot tio domare. Petigt, dyrt, spelförstörande. För att uppnĂ„ nĂ„got som egentligen inte Ă€r mĂ€nskligt möjligt. Nej tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar