lördag 8 juni 2024

Slutdebatt utan självrannsakan

Har i efterhand sett delar av slutdebatten inför EU-valet. En ganska vämjelig tillställning - men förvisso tidstypisk. Högt tonläge, röstfiske i brunt vatten. Särskilt från höger där KD och SD numera tävlar om samma väljare. De som i grunden vill bevara Sverige svenskt. Och när det nu är lite sent i vart fall försvåra eller allra helst strypa fortsatt asylinvandring. Kombinerat då med utvisningskortet. Inte bara för brottsdömda, ”tvivelaktig personlig vandel” ska räcka. Exakt vad det betyder vet jag inte, men låt mig gissa: arbetslös, bidragsberoende, utlandsfödd. Det sista helt avgörande; Svenne Banan har inget att frukta när KD och SD stövlar fram i maktens labyrinter.

*. *. *

Migration var alltså ett av ämnena i debatten. Krig ett annat. Ukraina, Gaza. Vad EU kan göra åt det senare framgick inte. Som det verkar ingenting. Israels ”självförsvar” mot Hamas har pågått ostört i åtta månaders tid. Dödstalen närmar sig 40 000. Mest civila offer, barn inte minst. Ren massaker, hjärtskärande tv-bilder. Men Alice Teodorescu Måwe (KD) såg ingen anledning att beklaga. Hamas började, konstaterade hon nog så riktigt. Och gjorde klart att resten är antisemitism. Dvs att kritisera Israels regering är antisemitism. Judehat. Billigt, Måwe. Slitet, elitistiskt. Som om Israel aldrig kan göra fel, aldrig får ifrågasättas. Som om palestinierna alltid har sig själva att skylla.

*. *. *

Teodorescu Måwe har så klart rätt till sin uppfattning - men en sak är säker: i Alfs KD hade hon aldrig platsat. I Ebbas KD desto bättre. Det finns inte mycket kristet kvar i Kristdemokraterna, partiet är liksom avhumaniserat inifrån. Mer och mer SD-likt. Därför också en tämligen bekväm debatt för Charlie Weimers (SD). Måwe gjorde jobbet, han gled med. Ingen i församlingen var direkt lysande, vissa dock mer sansade än andra. Som Bah Kuhnke (MP). Som återuppståndne Sjöstedt (V). Rutin tar ut sin rätt, även i politiken. Min egen kandidat Karlsbro (L) hade jag hoppats på lite mer av. Kanske ett positioneringsproblem? Svårt att stå i mitten. Lätt att bli inklämd, trängd från både höger och vänster.

*. *. *

För övrigt slog det mig att debattörerna någonstans har en gemensam nämnare med migranter. Nämligen hoppet om en bättre framtid. Men bara för sig själva. Ett par hundratusen i månaden lär man casha in som EU-parlamentariker. Utan att behöva fly över Medelhavet med livet som insats. Luftvägen till Bryssel är så mycket behändigare för de lyckligt lottade. Egot först. Eller som SD ogenerat går till val på: Mitt Europa bygger murar. Jag frestas nästan säga som Måwe skrek i ett replikskifte med Sjöstedt: skäms.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar