måndag 12 februari 2024

Presidentens kungliga kusin

Läser att Finland valt ny president. Alexander Stubb. Trevligt. Jag vet en Stubb som varit kung. Okej, bara i handboll och mest i Karlskrona. Presidentens kusin. Robert Stubb. Värvad av IFK 1990 med rykte om sig att vara Finlands bäste handbollsspelare. Ett ganska modest renommé i och för sig; Finland var då som nu en handbollsnation i marginalen, aldrig bra nog att kvala in i mästerskapsturneringar. Enstaka guldkorn kunde förstås finnas, IFK hade fyndat ett redan på 80-talet: Janne Rönnberg. Playmaker, mycket begåvad. Med Stubb kom något helt annat. Närmre bestämt en skarpskytt vars like sällan skådats i svensk handboll.

*. *. *

Vill minnas att Sportspegeln i tv hade ett inslag där Robert Stubb presenterades som värstingarnas värsting i skottkraft. Mätningar visade att hans projektiler flög fram i drygt 140 ”knyck”. Inte alltid välriktade, men ofta nog för att Stubb skulle bli omsusad målvaktsskräck och skyttekung. Vid den här tiden var IFK fortfarande bäst i ”staun” och en klubb i toppskiktet av svensk handboll. Stubb stjärnan, publikfavoriten. Karlskrona älskade honom och han kom att älska Karlskrona. Spelade ut karriären där. Rotade sig, bor kvar den dag som idag är. Och jobbar numera med ungdomshandbollen i forna rivalen HFK (Hästö).

*. *. *

Huruvida kungen av Karlskrona och presidenten av Finland har någon kontakt vet jag inte. Kusinträffar kanske, i mån av tid? Släktskapet har dock uppmärksammats förr, i lokal Blekingemedia. Men då för att Alexander blivit statsminister. Efter att dessförinnan ha varit finansminister. Och lagt ner en ungdomsdröm om att bli professionell golfspelare - till förmån för politiken. Källa: Google. Ja, ja. Helt säkert en duktig karl, Finlands nye president. Men i Karlskrona med omnejd får han nog nöja sig med att vara näst bästa Stubben. Svårt att toppa en handbollsikon med legendstatus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar