onsdag 14 februari 2024

Fokus handboll

Längesen jag tittat så lite på ligahandboll som den här säsongen. Sporten förekommer inte i allemans-tv, det är en anledning. En annan är mitt hälsotillstånd; mindre stabilt än förr, därför inställt flera gånger om när jag planerat för Baltiska hallen och HK Malmö. Senast igår. Men jag beklagar mig inte, allt kunde varit värre. Och intresset har jag kvar. Följer matcherna online, mål för mål, minut för minut. ”Ser” det jag inte ser, så att säga.

*. *. *

Den aktuella tabellen är något haltande. Lagen längst ner, Lugi och Aranäs, har vardera åtta återstående matcher, övriga sex eller sju. Det drar ihop sig, spänningen tilltar. Nio lag slåss om de åtta slutspelsplatserna. Vem faller ifrån? Kristianstad? Det regerande mästarlaget är ingalunda på den säkra sidan. Har Markus Olsson skadad, dessutom allmän oro i leden inför nästa säsong; tränarbyte, spelare på väg bort, ekonomisk knipa. Känns som sötebrödsdagarna är över för ligans särklassiga publiklag.

*. *. *

Jag är svag för Guif. Har varit ända sen jag brevväxlade med Bengt Hogbring - center i B-kedjan - på 1950-talet. Idag har Eskilstunaklubben blivit något av en H43-filial. Zoran Roganovic som tränare, hans två söner Marco (en av ligans absolut bästa målvakter) och Nico i laget. Alla med blått Lundaförflutet. Liksom min specielle favorit Pavle Karacic, högersexan. Som på sistone stänkt in mål som aldrig förr: 8, 7, 6 i de tre senaste matcherna. Totalt ostraffbara 21. Guif i slutspel skulle göra mig glad.

*. *. *

Lugi bekymrar mig. Säsongen kan sluta i nedflyttning x 2. Herrlaget har sin kris, damlaget har sin. Svårt att se någon väg ut, minst lika svårt att se någon förklaring till hur situationen uppstått. För dyrt att ha två lag på högsta nivån? Vidlyftiga värvningar som inte motsvarat förväntningarna? En publik som inte bryr sig? Jag trodde Lugi var en välmående klubb. Lundaspelen som årlig inkomstkälla, Europas största ungdomsturnering. Ändå konkurshot och domedagsstämning. Vart tar miljonerna vägen? 

*. *. *

Det händer att jag köper hem handbollsmatcher från en streamingtjänst som heter SolidSport. Men bara IFK Karlskronas i allsvenskan. Närmast hjärtat, högst prio. Och blandade resultat: ikväll nesliga 21-32 mot Skånela. Inte så konstigt dock. Matchen var uppskjuten från en tidigare omgång, därför fick IFK inte använda de lånespelare man tagit in för att lindra ett extremt skadeläge i truppen. Fatalt förstås. Sportsligt fel dessutom. Men det tycker jag kanske för att jag är part i målet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar