måndag 26 februari 2024

Dado glöder - men handbollen blöder

Såg Sveriges äldste elitspelare i handboll på tv häromkvällen. Ja, kanske den äldste alla kategorier. Jag talar om Dalibor Doder. Malmökillen som fick sitt genombrott i Lugi redan i förra århundradet. För att senare bli utlandsproffs (Spanien, Tyskland) och seglivad landslagsstjärna. I vår fyller mannen 45 - och nej, han har inte lagt av. ”Dado” spelar i allsvenska Vinslöv numera. Åtminstone finns han med i laguppställningen. Minuterna på banan i matchen mot IFK Karlskrona kunde räknas på ena handens tumme. Åren tar till slut ut sin rätt, även på legender.

*. *. *

Ett straffmål och något enstaka anfall i playmakerrollen var vad Dado bidrog med. Övrig tid på bänken. Men visst är det fantastiskt att han fortfarande brinner för handbollen - och försvarar en plats så pass högt. Vinslöv är - med allsvenska mått - ett bra lag, just nu med ligakval inom räckhåll. IFK Karlskrona blev en munsbit på vägen; 29-19. Dalibor Doder är det givna affischnamnet, men andra bär alltså laget. Inge Aas Eriksen, känd från Kristianstad och Malmö, är en. Elias Holmström, mittsexa med förflutet i H43, en annan. Emil Schuster, Hugo Svensson, målvakten Linus Olsson; det finns duktigt folk lite överallt.

*. *. *

Vinslöv i ligan är förstås en långsökt tanke. För att inte tala om Dado i ligan drygt 25 år efter debuten. Jag antar att han har ett kontrakt att spela/sitta av den här säsongen ut, mer än så förefaller orimligt. För övrigt är det tuffa tider för handbollen. Flera elitklubbar blöder ekonomiskt, HK Malmö bland andra. Läste att lagets spelare fick ta sig till helgens bortamatch mot Kristianstad i egna bilar, klubben hade inte råd med buss. Snacka om ringande larmklockor. Och Lugi, vad ska man säga om Lugi? Förlust i gårdagens ödesmatch mot Aranäs. Skärpt nedflyttningshot, spelarflykt redan ett faktum. Förbluffande.

*. *. *

Hur Vinslövs HK står sig ekonomiskt har jag inte en aning om. Men tämligen gott, viskas det i skvallerkretsar. Med anspelning inte minst på legendaren i den befintliga spelartruppen. Och det är klart, ingen väljer väl Vinslöv för att det skulle vara särskilt roligt att spela handboll just där. Lika lite som någon väljer Amo för att en bruksort i mörkaste Småland drar. Pengar har betydelse, modern idrott är en födkrok bland andra. Inget att moralisera över, inte så länge plus och minus går ihop. Vilket det fortfarande gör - men dessvärre i allt färre klubbar, om jag tolkar nyhetsrapporteringen rätt. 

*. *. *

Smått sensationellt den gångna helgen: SVT visade handboll! Svenska cupen på damsidan, Final Four. Där det slutligen blev en finalmatch mellan Sävehof och H65 Höör. Med välbärgade Sävehof som självklar vinnare, 33-26. Proffsig sändning, ambitiöst upplägg, underhållande sport. Mer sånt vore önskvärt - men tyvärr: handbollen är numera utraderad från allemans-tv, den här satsningen kändes mer som engångsföreteelse. Förvisso uppfriskande. Tack. Och jo, jag vet att avgiftsbelagda streamingtjänster finns. Funkar dock bara som nödutgång för nördar, stimulerar inte det breda intresset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar