onsdag 6 december 2023

Spelsabotör - inom lagens råmärken?

En fråga om handboll: hur många frikast kan en spelare dra på sig utan att bli utvisad? Svar: i princip hur många som helst. Ja, jag tänker förstås på Sveriges försvarsklippa Anna Lagerquist. Alla hyllar henne; domarna i det tysta, televisionens expertkommentator Clas Hellgren i det rent euforiska under gårdagens VM-match mot Kroatien (svensk seger 22-17). 

*. *. *

Själv gillar jag också Lagerquist, är bara lite fundersam över handbollens regelbok. Detta med låsningar och famntag, Lagerquists specialområden. Bevisligen regelvidriga, annars hade det inte blivit frikast. Vilket i handboll knappast kan betraktas som något straff, snarare som syndarens belöning. Motståndarlagets spelmönster bryts, anfallen bromsas upp. Om och om och om igen - i famnen på oavbrutet robusta Lagerquist. Självklart är hon en fantastisk tillgång för Sverige. Tjugo regelbrott per match utan att bli utvisad är faan i mig en konst. All respekt. Nej, viss respekt. Riktigt lika hänförd över spelsättet som Hellgren - och domarna - blir jag nog aldrig.

*. *. *

Per Johansson är handbollsprofessorn som har mitt öra. En gång förbundskapten för Sveriges damer, numera för Nederländernas. Frispråkig, rak och initierad, i vissa kretsar säkert obekväm. När han säger att VM-lottningen känns riggad går det liksom inte att vifta bort som bullshit. Riggat alltså till fördel för värdnationerna. Sverige, Norge, Danmark; alla har lättast möjliga väg fram till semifinalerna. Sverige inte minst. Fallgropar finns förstås - men som sagt, lättast möjliga. Slump? Knappast. Värdnationer har gynnats förr, mer eller mindre ogenerat. Bra för publikintresset, krass ekonomi. Johanssons eget lag kan f ö vara en outsider i medaljstriden.

*. *. *

Gårdagens glada nyhet: Årets Bragdguld tilldelas Daniel Ståhl, diskusvirtuosen. Något annat hade förvisso varit upprörande, men man vet aldrig. I juryn sitter människor av kött och blod med olika tycke och smak om idrott i stort. Det kan så klart påverka resultatet, ibland bortom begriplighetens gränser för oss vanliga dö’nickar. Inte den här gången. Rätt man vann. Punkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar