onsdag 9 november 2022

Tyra...lleri, hurra!

Jag tittade på handboll igår. Damernas EM-turnering, Sverige mot Danmark. En blandad upplevelse, minst sagt. Första halvlek smått pinsam med svenska ögon sett: fem gjorda mål mot 13 danska, förlusten ett faktum redan då. Men. När krisen är som värst är räddningen som närmast. In på banan klev den svenske förbundskaptenens egen dotter. Tyra Axner, 20. Med i truppen som något av lärling. Yngst, minst erfaren av internationell hetluft. Vilket möjligen var en fördel. Tyra Axner ensam tog Sverige till anständiga förlustsiffror; 23-25, nio av de blågula målen i andra halvlek från henne. Nio av arton. Vartannat Tyra’s, om man så vill. Genombrott låter nästan futtigt.

*. *. *

Det betyder inte att Tyra Axner kommer att göra sådana här matcher om och om igen framöver. Modern handboll handlar mycket om kartläggning; den som en gång ”presenterat” sig kan räkna med allt fränare uppvaktning och allt vaknare motstånd. Igår verkade Danmark ha noll koll. Målvakten Sandra Toft, fenomenal i första halvlek, illa påläst. Axner kunde dra nytta av sitt doldisskap, sagt utan att förringa hennes sensationella insats. Det hon framförallt drog nytta av var f ö de egna gåvorna. Spänsten. Skottet. Tajmingen. Respektlösheten. I pappa Tomas kläder hade jag gråtit floder av stolthet - och det gör han kanske, fast hemma på kammaren. Som förbundskapten får man inte vara öppet blödig med familjebanden, bara ”allas farsa”. En utmaning så tuff som någon. Tomas Axner fixar den, det är faan i mig bragdartat.

*. *. *

Före Danmarksmatchen lekte jag med tankar om svenskt guld i detta EM. Övertygande vinster mot Serbien och Slovenien, Jamina Roberts i högform, ett sammanbitet fokus i hela laget...det var svårt att bli något annat än optimistisk. Nu vet jag inte. Många föll igenom mot Danmark. Roberts, Hagman, delvis Ryde i buren (efter en bra start). Ja, nästan alla. Motståndet var helt enkelt övermäktigt - utom för Tyra Axner då. Men förlustsiffrorna blev i alla fall bra: Sverige vann gruppen på målskillnad och försäkrade sig om en sjyst lottning i mellanrundan. Norge, Kroatien, Ungern. Två segrar lär krävas för semifinal, det kan gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar