måndag 21 november 2022

Ett VM som väcker tankar

Fotbolls-VM har smugit igång. I Qatar av alla länder. I nordisk vinter, av alla årstider. Sverige är inte med. Fast jo, lite är vi med. Utom tävlan men inom ramen för vår specialgren. Moralupplysning. Tala om för världen vad som är rätt och fel. Slå oss själva för bröstet, peka finger åt andra. Som om Sverige var Världen. Som om Sverige inte hade ett förflutet med beröringspunkter till dagens Qatar. Kvinnosynen, homoföraktet, överklassmakten; en gång i tiden samma här som där. Okej, 100 år sen. Utveckling sker långsamt, rör sig framåt i otakt. På sina håll knappt det. Qatar - en absolut monarki med i svensk mening odemokratiskt statsskick - är inget extremt skräckexempel, det finns värre på närmre håll. Om man nu får tycka så i tider av nationell samling mot ”landet som aldrig borde fått VM”.

*. *. *

Härommorgonen, efter avslutad frukost, gick jag ut för att ta ett bloss. Klockan var runt 6.30. Då hör och ser jag nåt...ja förlåt, typiskt svenskt. Yrvakna barn. Gråtande barn. Skrikande barn. Frustrerade föräldrar, mammor mest. Barnen till dagis innan de är riktigt vakna. Mamma och pappa till jobb. För att förverkliga sig själva. För karriärdrömmarna. Eller - vanligast, tror jag - för att de helt enkelt måste. Slavar under samhällssystemet, liksom. Jobb, jobb, jobb. Jakt, jakt, jakt. Pengar till mat, hyra, liv, anseende; gud nåde den jävel som går på bidrag i slottspartiernas Sverige. Nej, jag har inget alternativ att erbjuda. Jag konstaterar bara att 6.30-barnen ger mig magknip. Vad har vi att vara stolta över? Vad är det vi vill dela med oss av? Ekorrhjulet som offrar barnen?

*. *. *

Ser att Sveriges förbundskapten i fotboll Janne Andersson vill dela med sig i alla fall av en sak till Qatar. Västerländsk ölkultur. Fri försäljning runt matcherna. Lika självklart som stämningshöjande, menar Andersson. Arrangörslandet håller inte med, Qatar’s allmänna alkoholpolicy skiljer sig nämligen ganska markant från t ex Sveriges. Därav det ölförbud som får Andersson att skumma av ilska. Här kan jag inte låta bli att tänka på det återkommande SD-mantrat om att de förbannade utlänningarna ”ska lära sig att ta seden dit de kommer”. Bara här, eller? Inte när ”vi” kommer till ”dom”? Ack ja, världen är komplicerad. Det borde Janne Andersson, om någon, ha lärt sig. Ölfrågan känns f ö futtig i sammanhanget, vill man kritisera Qatar finns det rimligen viktigare saker att lyfta. 

*. *. *

Bra att komma ihåg: fördöma är lätt, förstå är svårare. Men det är inte förbjudet att försöka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar