tisdag 29 november 2022

SVT vinnare i tv-matchen

SVT och TV4 delar på sändningarna från fotbolls-VM. Vem gör det bäst? En fråga om tycke och smak förstås. För egen del svarar jag - SVT. Lätt. Av flera skäl. 1. Man slipper de enerverande reklamavbrotten. 2. Man får mer av kunskap, mindre av kvotering. 3. André Pops som programvärd. 4. Kultparet Chris Härenstam/Glenn Strömberg som matchciceroner. 5. Daniel Nannskog - på gott och ont. Hackar sig fram i talet, döljer inte att han är besatt av fotboll och av rollen som expert. Politiska statement? Inget för Nannskog. Sådant överlåter han åt andra - och det är klokt, ”andra” finns ju i överflöd.

*. *. *

Jag gillar även Therese Strömberg i studiopanelen. Fotbollskrönikör på Expressen när hon inte är i tv. Kunnig, skarpsynt, kontrasterar Nannskog väl. Ej besläktad med Glenn S såvitt jag vet. Tredje länken vid Popsbordet är Jonas Eriksson, den förre toppdomaren. Skarp han också. Även om jag har förbannat svårt för hans återkommande efterslängar mot diverse domslut. Eriksson framstår ofta som överordnad gentemot både matchdomaren och VAR-kollegiet. Men kanske vill SVT ha honom just så? Legitimerad besserwisser, liksom. Sådana finns det gott om i expertleden, något slags outstanding Överste därvidlag är Fyrans Hasse Backe.

*. *. *

Störst behållning - numera - har jag av Härenstam/Strömberg. Deras inbördes smågnabb ger ett mervärde åt tittandet, en rätt behaglig distans till allvaret. Strömberg lockar mig allt oftare till skratt; mannen kan sitta tyst i flera minuter innan han plötsligt ger sig till känna med ett djungelvrål rätt ut i rutan. Nämligen vid målchans. Eller tillstymmelse av målchans. Någon som kan föreställa sig Hasse Backe lägga upp ett Strömbergvrål? Finns inte. Var och en har sin stil, Backe’s söver. Sen betvivlar jag inte att han begriper fotboll...fast kanske inte bättre än alla förbundskaptener i världen. Det är förhoppningsvis bara som det låter. Sluthackat på Backe, Fyran har andra problem. 

*. *. *

Kvoteringsfilosofin t ex. För varje manlig besserwisser måste tydligen en kvinnlig besserwisser in.  Jämställdhet, kallas det. Finns blott i Sverige. Därmed inte sagt att det är fel. Bara lite töntigt utstuderat. Härförleden såg jag en match som kommenterades/analyserades av en expertpanel på sex personer. Fem kvinnor, en man. Slagsida, förvisso politiskt korrekt. I den svenska framkanten är herrfotboll och damfotboll samma sak, kompetens ovidkommande trams. Stör jag mig? Något. Det kan bero på att jag är född 1945. Gammal som gatan, dåligt uppdaterad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar