lördag 5 februari 2022

Silly season på asociala medier

Mjällby presenterade ett nyförvärv i veckan. Silas Nwankwo. Nigeriansk anfallare, 18 år ung. Eller 28. Eller 38. Eller 48. Allt beroende på källa. 18 är alltså den ålder Mjällby anger i sitt pressutskick, övriga variabler kommer från asociala medier. Sällan, eller rättare sagt aldrig, har jag sett något liknande i fotbollssammanhang. Grabbens påstådda ålder ifrågasätts inte - den avfärdas som en ren bluff. Mitt Instagramkonto formligen dryper av föraktfulla yttranden i kommentarsfälten. Flertalet skrivna på engelska eller franska, vissa på ett språk jag inte kan identifiera, en del på begriplig svenska. Men alla - det rör sig om ett par hundra - med ett och samma budskap: Silas Nwankwo är ingen tonåring, han är en vuxen man som av någon anledning ljuger om sin ålder.

*. *. *

”Tandkort på den jävelen”, skriver någon. ”Hans barnbarn är säkert stolta”, skriver en annan. ”Kunde varit min farfar”, antyder en tredje. Och så vidare, och så vidare. Själv förstår jag ingenting. Bilden som Mjällby lagt ut på Silas Nwankwo avviker i mina ögon inte från det ”normala” spektrat av unga män. Kommentarerna på asociala medier liknar mer en kampanj, iscensatt av SD-sympatisörer eller något ännu värre. Anonyma är de naturligtvis också, ”sanningssägarna”. Avskyvärt är vad det är, egentligen obegripligt att det får publiceras. Fast inte: idag passerar i princip vad faan som helst, yttrandefriheten saknar gränser. Särskilt när okvädingsorden kan riktas mot en kille från någon suspekt kontinent, fjärran Sverige. Samtidigt: varför låter Mjällby AIF alla insinuationer och påhopp stå oemotsagda?

*. *. *

Hittills har jag i alla fall inte sett något bemötande från klubbens sida. Inget klargörande, inget avståndstagande från störtfloden av spyor på asociala medier. Misstanken skaver; vet Mjällby vad man värvar? Köper man spelare mer eller mindre i blindo? Redan i fjol fanns det anledning att undra - flera av nytillskotten då visade sig snart inte hålla måttet. Kontrakt bröts i vissa fall, speltid blev ytterst begränsad i andra. Hur det blir med Silas Nwankwo återstår att se, men klart är att nätmobben redan dömt ut honom på ett helt exempellöst sätt. En from förhoppning är att äkta Mjällbysupporters inte deltagit i kampanjen - om så är fallet skulle det kännas omöjligt att vara sympatisör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar