fredag 26 april 2024

⚽️ Inför fotbollen är vi alla bröder

Mjällby igår. Hela den ordinarie backlinjen på skadelistan. Ny målvakt. Juniorer på bänken som ren utfyllnad. Givet förutsättningarna messade jag en vän precis före avspark: ”vinner inte Västerås ikväll vinner dom aldrig”. Och så blev det - trots att VSK gjorde sin absolut sämsta match hittills. 2-1, utraderade nollor i både mål- och poängkolumn. Mjällby å sin sida sjunker som en sten i tabellen. Naturligt nog. I nuvarande skick håller inte laget allsvensk klass. Spets såväl som bredd saknas, spelare går på knäna eftersom tränare Torstensson inte vågar göra några byten. Hemskt att se.

*. *. *

I Mjällbyklacken på plats stod f ö själve regeringschefen, alias Jimmie Åkesson. Bärs i näven, glad i uppsynen så länge Mjällby ledde. Mulnande allteftersom. I de här sammanhangen väljer man inte sitt umgänge, man tar vad man får och låtsas som det regnar. Inför fotbollen är vi alla bröder.

*  *  *

Nu på morgonen har jag sett toppmötet Djurgården-MFF i efterhand. Inte mycket fotboll i klassisk tappning där heller. Mer en oavbruten holmgång över 90 minuter plus tillägg. Den borde fått sluta 0-0 men mållöst verkar vara förbjudet i årets allsvenska. Så 1-0 MFF i 94e, blytunga tre poäng och förlängd segersvit. Botheim gjorde målet, tv-intervjun med honom direkt efter slutsignal var underbar. Matchhjälten hade adrenalinet i behåll men utom kontroll, var mentalt liksom kvar i matchen. Och uttryckte sig därefter. Dvs som en lycklig norrman, talandes i tungor. En ny favorit, man tackar.

*. *. *

Djurgården drabbades av en utvisning i matchen - i mina ögon för fel förseelse. Nguye’s eftersläng på Cornelius runt 80e minuten var dum men harmlös i jämförelse med Une Larssons övergrepp mot Oliver Berg i första halvlek. Där borde det varit utvisning. Såg jag rätt blev det inte ens varning. Med all respekt: ibland förstår jag mig inte på domare. Berg - själv något av en planens gentleman - tvingades utgå, till synes illa skadad i situationen. Matchens skamfläck. Hårda tag är en sak och i den delen var lagen ungefär lika goda kålsupare. Vettlösa kapningar är något annat, hårresande att det fick passera.

*. *. *

Suveräna i MFF: Jansson och Cornelius, mittbackarna. Så synkade, så coola med boll. Mycket deras förtjänst att Djurgården nästan aldrig kom till skott, än mindre till någon het målchans. Sådana förekom knappt i matchen överhuvudtaget - inte förrän bollen lite slumpartat damp ner framför fötterna på Botheim när 0-0 nästan var ett faktum. Det räckte för MFF den här gången. Bra lag har flyt, så sant som det är sagt.